A Ledina-háttértulaj több tucat cége „lakott” az új miniszter lakásában

2018. május 3. 11:32 2018. máj. 3. 11:32

Tudja mi a közös a dolgozók végrehajtásáról elhíresült pécsi ellen-Zsolnay cég, a Ledina, a vizes vb, a Budapest-Bamako Rally és az új kormány nemzeti vagyonért felelős minisztere között? Megmondjuk.

Elképesztő cikket közölt ma a G7. Az írás felütése az volt, hogy cégek tucatjai voltak bejegyezve az új Orbán-kormány nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztere, Bártfai-Mager Andrea lakásába a 2010-es években. A többségében azóta furcsa módon megszűnt cégek kivétel nélkül Balogh Sándorhoz kötődtek, aki a szerző szerint „Magyarország egyik legegzotikusabb vállalkozója”.

Nem túloz, hiszen Baloghoz kötődnek a nemzeti kereskedőházak, a Budapest-Bamako Rally, de ő volt a vizes vb gazdasági igazgatója is. A cikk szerint cégbirodalma több száz vállalatból áll, igaz, közvetlen vagy közvetett érdekeltségeinek jelentős része már nem működik. A G7 szerint a „cégek ráadásul jellemzően nem a legbékésebb módon szűntek meg: szinte kivétel nélkül felszámolással vagy kényszertörléssel vezették ki őket”.

Az, hogy a miniszter lakásába lehetett bejegyezve mintegy 60 cég, a lap szerint annak köszönhető, hogy Balogh és az új tárca nélküli miniszter korábban házastársak voltak. Mi több, huszonéves közös gyermekeik szintén igen aktívak az üzleti életben, cégek tucatjaiban töltenek be vezető szerepet.

A G7 kiemelte, hogy a „Balogh Family”, azaz a céghálóhoz kötődő emberek közül többen is szerepelnek a NAV legnagyobb adótartozóinak listáján.

Balogh nevéhez egy ideje pécsi szál is kötődik: ő állhat a középpontjában annak a befektetői csoportnak, amely megvette az eredetileg a pécsi önkormányzat által összegereblyézett Ledina Épületkerámiát és Pécsi Kerámiát. Azt a Ledinát, amelynek több mint száz dolgozója ellen végrehajtás indult, miután a város fideszes vezetőim, élükön Páva Zsolttal és Csizi Péterrel, valamint ügyvédjük átcsábította őket a Zsolnayból, majd cserben hagyta őket.

Foglaljuk össze:

  • Balogh Sándor a leendő nemzeti vagyonért felelős miniszter feltehetően volt férje;
  • a miniszer lakásán zömében furán megszűnt cégek tucatja voltak bejelentve;
  • a miniszter saját bevallása szerint nem tudott róla, hogy saját gyerekei több céget vezettek a lakásában;
  • ezen túl sem ő, sem Balogh nem válaszoltak a lapnak;
  • Balogh Sándor állhat a Ledina új tulajdonosa mögött;
  • számos hozzá kötődő cég korábban felszámolással vagy kényszertörléssel szűnt meg;
  • a Ledina ellen végrehajtás van folyamatban, így jelen állapotában a cég, bár megígérte, nem fizetheti ki a dolgozók helyett a Zsolnaynak megítélt kárpótlást.
  • Ezeket leszámítva minden nagyon rendben van.