Aggasztó: Szinte alig fogyasztanak zöldséget a magyarok, egekben az árak

2020. december 1. 16:05 2020. dec. 1. 16:05

Mindannyian tudjuk, hogy mennyire fontos a gyümölcs és zöldségfogyasztás, mégis jóval kevesebbet fogyasztunk belőlük, mint az uniós átlag. Mi, magyarok ebben a tekintetben kifejezetten alul teljesítünk, legalábbis ezt állítják az elmúlt évek statisztikái.

A KSH (Központi Statisztikai Hivatal) által készített ábrán jól látszik, hogy csökkenő tendenciát mutat a magyarok zöldség fogyasztása, gyümölcsből kicsit javítottunk.

forrás: KSH/MTI

További statisztikákból az is kiderül, hogy a 2000-es évek elejéhez képest nőtt a fogyasztás mértéke, mégis hozzávetőleg csak a felét fogyasztjuk annak, ami a napi előírt átlag lenne. Például a kisgyerekes családok is alig érik el a napi 300 gramm friss gyümölcs és zöldség fogyasztást naponta.

Érdemes megnézni az európai adatokat, a hazai fogyasztás így sajnos még elkeserítőbb. A napi átlagfogyasztás tekintetében már évekkel ezelőtt is eléggé a sor végén kullogtunk. Zöldségfogyasztás tekintetében a legutolsók vagyunk, ugyanis a hazai lakosság mindössze 30%-a fogyaszt naponta zöldséget. Az első Írország 84%-kal, de öt ország kivételével szinte mindegyik Európai Uniós állam eléri az 50%-ot. Gyümölcsfogyasztás tekintetében kicsit jobb a helyzet, de a 40% sem számít a legjobb eredménynek. Tény, hogy az éghajlattól is sok minden függ, hiszen a mediterrán országokban a lakosság 70-80%-a fogyaszt naponta legalább egyszer gyümölcsöt, de a skandináv országok is elég elől végeznek ezen a listán.

forrás: európapont

Bár nagyon sok mindenből következik, hogy ilyen rossz Magyarország zöldségfogyasztási helyzete, mégis fontos megjegyezni, hogy szinte már megfizethetetlen egyes gyümölcsök és zöldségek ára. Méregdrága lett többek között az alma és az őszibarack is, ami egy év alatt csaknem 141 százalékkal drágult. A burgonya olcsóbb lett, ebből sokat is fogyaszt a magyar ember, viszont ezt a zöldséget nem számítják bele a statisztikai adatokba, ugyanis magas a keményítő tartalma, nagyobb, mint amennyi vitamint tartalmaz. A krumpli kivételével azonban szinte minden zöldségnél szintén megfigyelhető áremelkedés.

A friss zöldségek áremelkedése 1,3 százalékosról 5,9 százalékponttal 7,2 százalékra nőt, a friss gyümölcsöké viszont 9,6 százalékponttal mérséklődött, de még ezzel együtt is 31,4 százalékos volt. Lassan már drágább egy kiló répa, mint egy kiló hús.

Mennyi zöldséget és gyümölcsöt kellene valójában fogyasztanunk? A szükséges napi vitamin-, ásványi anyag és rostbevitel fedezése miatt legalább 4 adagot, vagyis min. 400 grammot kellene fogyasztanunk, de a szakemberek 600 gramm körüli mennyiséget javasolnak. Ennek a mennyiségnek 1/3 része gyümölcsből, 2/3 része pedig zöldségből kellene állnia. Elvileg az is mindegy, hogy milyen formában fogyasztjuk a zöldségeket, lehet friss, párolt vagy akár főtt zöldség is. A legfontosabb az, hogy változatosan táplálkozzunk, mivel az egyes zöldségek és gyümölcsök szénhidrát, rost, fehérje, zsír, vitamin és ásványi anyag értékei nagyon változók. – ajánlja a citygreen.hu

Figyeljünk arra, hogy lehetőleg minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, már ha megtudjuk fizetni…

Címlapkép: Pexels

Szerző: Bogos Csaba

Forrás: Pécsi STOP