Aláírták az együttműködést a pécsi ellenzékiek és civilek

2019. június 30. 13:19 2019. jún. 30. 13:19

A pécsi ellenzéki pártok és civilek vasárnap írták alá Péterffy Attila független polgármesterjelölttel és Mellár Tamás országgyűlési képviselővel azt az együttműködési megállapodást, mely az őszi önkormányzati választás irányait jelöli ki.

Együttműködési megállapodást írt alá vasárnap délelőtt a Mellár Tamás vezette Mindenki Pécsért Mozgalom Péterffy Attila független polgármesterjelölttel, valamint a pécsi ellenzéki pártok és civilek képviselőivel a Corso Hotelben.

Mellár Tamás a sajtótájékoztató elején elmondta, az együttműködést az őszi önkormányzati választás kapcsán írják alá, Pécsen a Magyar Szocialista Párt, a Demokratikus Koalíció, a Momentum Mozgalom és Jobbik, valamint a Forum Sopianae civil egyesület lépett szövetségre a cél érdekében.

Péterffy Attila független polgármesterjelölt arról beszélt, hogy összeállt egy program, amely azokat az elképzeléseket és irányokat tartalmazza Pécs érdekében, amely a város felemlkedését szolgálják. Hozzátette, már megvan az a 18 jelölt, akik az egyéni választókerületekben fognak indulni.

A Forum Sopianae civil egyesület képviselője arról beszélt, hogy azért támogatják Péterffy Attilát, mert ő is civil. Gulyás Emil, az MSZP városi elnöke kitért rá, ennek a választási szövetségnek az egyik legnagyobb feladata, hogy az önkormányzati demokrácia helyreállítása jegyében minden tőle telhetőt megtegyen a Fidesz leváltására.

Kunszt Márta, a DK vezetője arról beszélt, céljük az, hogy Pécs ismét élhető város legyen, ehhez viszont le kell váltani a mostani vezetést. Ezt viszont ellenzéki együttműködés nélkül nem lehet megtenni.

Péderi Tamás, a Momentum Mozgalom pécsi vezetője kitért rá, hogy a párt már a kezdetektől a legszélesebb ellenzéki együttműködést támogatta. Pécset újra fejlődési pályára kell állítani újra, ez a szövetség pedig képes lesz erre.

Gyimesi Gábor a Jobbik képviseletében elmondta, pártja mindig ügyek mentén működött együtt más pártokkal, az itt megfogalmazott célokban egyformán gondolkodnak, ezért is támogatják az együttműködést.

A rövid beszédek után a képviselők, civilek, Mellár Tamás és Péterffy Attila aláírták az együttműködési megállapodást.

A Pécsi STOP kérdésére Péterffy Attila elmondta, már megvan a 18 képviselőjelöltjük, őket várhatóan a következő hetekben fogják megnevezni.

Azon kérdésünkre, hogy az LMP-vel mi lesz a helyzet (a párt szombaton jelentette be egy közleményben, hogy kedden állnak elő egy megoldási javaslattal, miután két hete kihátráltak az együttműködésből), Kunszt Márta elmondta, továbbra is nyitottak a párt jelentkezésére, jó szándékkal fordulnak az LMP pécsi politikusai felé.

Több újságírói kérdés is arról szólt, hogy Mellár Tamás és Péterffy Attila között nem volt felhőtlen a viszony az elmúlt hónapokban. Mellár Tamás elmondta, a Mindenki Pécsért Mozgalom egyfajta előválasztást akart tartani, erre Péterffy már az MSZP, DK és Momentum támogatásával januárban bejelentkezett. Mellárnak és Jobbiknak más polgármesterjelöltje volt, ám ő visszamondta a lehetőséget, így Péterffy maradt egyedül jelöltként. Mivel Péterffy elfogadta a Mindenki Pécsért Mozgalom feltételeit, így az egyesület és az egész ellenzék beállt mögé. Mellár hozzátette, a politika a kompromisszumok művészete, az együttműködés pedig nem a pozíciókról szól, hanem a közös szolgálatról.

A vasárnapi sajtótájékoztató előtt pár órával a Fidesz pécsi csoportja is kiadott egy közleményt, melyben ellenzéki roncsderbit és Gyurcsány Ferencet emlegette, mint az ellenzékiek mögött álló személyt. Péterffy Attila független polgármesterjelölt mint "Gyurcsány erdőégetője" jelent meg a kommünikében.

A közleményt változtatás nélkül közöljük:

"Gyurcsány erdőégetője vezényli a pécsi roncsderbit

Mellárt előbb kivásárolták, most asszisztál

A színfalak mögött az amúgy egymást folyamatosan gyalázó pécsi bukott baloldali pártok, köztük a Jobbikkal vasárnap újabb hazugságra készülnek. Az eseményre szóló meghívót pedig azzal a Mellár Tamással küldették ki a sajtónak, akit előbb havi százezrekért vásárolt meg a baloldal, majd ő alkalmatlannak és elfogadhatatlannak nyilvánította Gyurcsány Ferenc pécsi polgármester-jelöltjét. Végül nyilván a pénz győzött a számos pécsi polgárt becsapó Mellárnál, és beadva derekát maga ajánlgatja az amúgy “arrogáns, hatalommániás és hazudozó Gyurcsány-portékát” a sajtó képviselőinek.

Az elmúlt tíz esztendőben a pécsi Fidesz és a KDNP a kormány segítségével és a pécsi polgárokkal azon dolgozott, hogy a több mint 40 milliárdos szocialista adósságot rendezze. Közte azt is, azt a három milliárdot, vagyis háromezer millió forintot, amit a pécsiek pénzéből jutalomként osztogattak egymásnak a mára bukott pécsi baloldal vezetői. Az elvégzett munka magáért beszél. Pécsett indult el a rezsicsökkentés, megújult a közlekedés, 21 év után végre több pénze van a városnak, mint amennyit költ, közben megújult a Belváros, épül az Egyetem, folyik a Modern Városok Program végrehajtása, s még sorolhatnánk.

Tudjuk, hogy ezek az eredmények azonban nem örök-érvényűek. Van még feladat bőven, hogy Pécs sikeres, értékeire büszke város lehessen. Ennek azonban legfontosabb feltétele, hogy megvédjük Pécset Gyurcsányéktól, megvédjük a “reggel, éjjel, meg este” hazudozóktól, ahogyan a pécsiek fogalmaztak: a “Csokitolvajoktól” és utódaiktól, hogy megvédjük Pécset a “maffiapártoktól”, ahogyan Juhász István korábbi pécsi szocialista pártelnök mondta a sajátjairól.

Megvédjük Pécset!"

- zárul a közlemény.

Forrás: Pécsi STOP