Alapítványnak ajándékozná a kormány a volt Fegyveres Erők Klubját

2020. szeptember 16. 18:58 2020. szept. 16. 18:58

Egy kormányzati törvényjavaslatban szerepel, hogy az egykori FEK épülete, illetve a Mária utca 10-es szám alatti ingatlan - ami gyakorlatilag egy telken van a FEK-kel - is a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány tulajdonába kerülhet. A törvényjavaslat nem zárja ki, hogy az ingatlanokat értékesítheti az új tulajdonos, de a befolyó összeget az alapítványról szóló törvényben meghatározott célokra kell fordítani.

A Magyar Narancs cikke szerint egy kedden a kormány által beadott törvényjavaslatban szerepel, hogy több alapítványt is megsegítene a kormányzat. 

A törvényjavaslat egyik része a Mathias Corvinus Collegium Alapítvánnyal (MCC Alapítvány) foglalkozik, a szervezetnek - melyet Tombor András üzletember alapított a Kárpát-medencei tehetséges fiatalok képzésére - ingyenesen adná tulajdonába a kormány a Pécs, Király utca 13. és a Mária utca 10. szám alatti ingatlanokat. 

A Király utca 13. (szemben a színházzal) az egykori Fegyveres Erők Klubját (FEK, ami régen a Nemzeti Casino is volt) jelöli, a Mária utca 10. pedig a FEK-nek tulajdonképp a "hátsó" része.

A törvényjavaslatban a következő olvasható:

"A törvényjavaslat az MCC Alapítvány tulajdonába adandó ingatlanok esetében is jelentős garanciákat létesít, hiszen ezen ingatlanok esetleges értékesítése esetén is irányadó előírás, hogy a befolyó, az átruházás költségeinek kiegyenlítését követően fennmaradó bevétel kizárólag az MCC tv.-ben meghatározott célok megvalósítására fordítható. Az ingatlan vagyonelemeket az MCC Alapítvány a terhekkel együtt szerzi meg."

Emellett még az is szerepel a törvényjavaslatban, hogy az ingatlanok alapítványhoz kerülése nem adóköteles.

A volt FEK épületét (és a Mária utcai részt) a pécsi önkormányzat bő 15 éve próbálja megszerezni az államtól és annak különféle szerveitől, ám nem járt sikerrel - írtuk korábbi cikkünkben. Az Európa Kulturális Fővárosa-projekt kapcsán is voltak elképzelések, a 2010-es években Kultúrplázát is álmodtak az épületbe, végül aztán 2018-ban az önkormányzat már nem indult a liciten az ingatlanokért, mivel akkor eléggé nyomasztotta a 2017-es költségvetési hiány, illetve az arra kapott kormányzati mentőöv visszafizetése. 

A Napi.hu a 2018-as licit kapcsán arról írt, hogy "az ingatlanok műemléki környezetben találhatóak, de csak az egyik, a Király utca 13. szám alatti, ötszintes épület helyi jelentőségű védett épület - utcafrontján étterem, presszó, az emeleteken kisebb színházterem, irodák, szociális blokkok kaptak egykor helyet. Az épületek rossz műszaki állapotúak, felújítást igényelnek. A Mária utca 10. felől nőtlenszálló, kazánház, valamint tornaterem (egykori vívóterem) felépítmények állnak."

 

Címlapkép: Google Térkép

Forrás: Pécsi STOP/Magyar Narancs