Alvállalkozókat kénytelen fogadni a télre a BIOKOM a munkaerőhiány miatt

2019. november 6. 13:54 2019. nov. 6. 13:54

Noha meglepően jó idő van még így november elején, közeleg a tél, erre 144 millió forintos keretösszeggel készül a pécsi városüzemeltetési cég. Mivel a munkaerőpiac elszívja a dolgozókat, kénytelenek alvállalkozókat fogadni a téli időszakra.

A Közbeszerzési Értesítőben megjelentek szerint 60 millió forintos, két évre szóló keretmegállapodású összegre lehetett pályázni a Biokom Nonprofit Kft-nél az idei tél hó- és síkosságmentesítési munkálatai kapcsán. A közbeszerzésen befutó vállalkozónak többek közt az a feladata, hogy a BIOKOM alá tartozó két, hó- és síkosságmentesítési célú munkagépet kezelje a téli időszakban.

Mindezt úgy, hogy ezeket a gépeket bérbe adja a vállalkozónak a városüzemeltetési cég, amiért a vállalkozónak havi 780 ezer forintot kell fizetnie járművenként és havonta, nyilván a költségeket időarányosítják a használati időre. 

A közbeszerzés kapcsán a Pécsi STOP több kérdéssel is megkereste a városüzemeltetési céget. Arról érdeklődtünk, hogy mennyire gyakori az alvállalkozók bevonása a téli hó- és síkosságmentesítésbe, illetve mennyire gyakori az, hogy bérbe adják a munkagépeket. Arra is rákérdeztünk, hogy az alvállalkozók bevonására mekkora keretösszeggel szokott kalkulálni a cég, illetve hogy az idei tél hó- és síkosságmentesítési munkálataira előzetesen mekkora összeggel készülnek. 

A BIOKOM szerint az autók bérbeadása bevett gyakorlat ebben az időben, mivel az utóbbi években egyre növekszik a mentesítendő terület nagysága és a munkaerő-piac változik, továbbá az "elszívó" hatás miatt egyre jelentősebb munkaerő-hiánnyal, túlóraproblémával kell szembenéznie a cégnek.

A BIOKOM NKft.-nek a kötelező közfeladatellátási, közfoglalkoztatási és városüzemeltetési feladatai mellett igen jelentős munkaerőhiánnyal, illetve túlóra problémával kellett szembenéznie a téli mentesítési időszakokban. Tekintve, hogy társaságunk - mint ahogy a kollektív szerződés is rögzíti - sohasem alkalmazta az úgynevezett rabszolgatörvény által adott lehetőségeket, kénytelen volt egy ilyen konstrukciót kitalálni a folyamatosan jelentkező gépjármű sofőr hiány miatt.

A 2019/2020 évi gépi téli hó- és síkosság mentesítésre nettó 30 millió forint keretösszeg került beállításra, alvállalkozói teljesítésben az előző évek költségei alapján."

A cég elárulta, a gépi hó- és síkosságmentesítés ellátásához kilenc saját gépjármű áll rendelkezésére, ezekből kettő használatához vonnak be alvállalkozót, ezen felül a vállalkozó még 3 darab saját autóval mentesít. Az előző idényben az alvállalkozói teljesítés 28 millió forint volt a gépi- hó és síkosság mentesítés tekintetében.

A kézi- hó és síkosságmentesítésben 3 darab saját tulajdonú kistraktor és 6 darab kisteherautó dolgozik, amin felül az alvállalkozók az egyes városrészekben még 12 darab kis hókotrót és 12 darab kisteherautót használnak."

- fűzte hozzá a cég, elárulva, idén - az önkormányzat által jóváhagyott feladatterv alapján - nettó 144 millió forint keretösszeget irányzott elő az éves gépi- és kézi hó- és síkosságmentesítés időszakára az utak, járdák, parkok, buszmegállók, parkolók síkosságmentesítésére.

Forrás: Pécsi STOP