Az összes felnőtt kozármislenyit letesztelné koronavírusra az önkormányzat

2020. április 21. 10:32 2020. ápr. 21. 10:32

Facebook-oldalán tette közzé Bíró Károly, Kozármisleny polgármestere, hogy első magyar városként megszervezik a lakosság részére a koronavírus-szűrést. 

A vérből végzett gyorsteszt, mely azt mutatja ki, hogy valaki átesett-e már a betegségen, nem ingyenes, de az önkormányzat jelentős támogatást ad hozzá.

Egy teszt 6800 forintba kerül, hétfőtől lehet rá jelentkezni, fel kell hozzá mutatni a lakcímkártyát, a mintavéltel mintegy 15 percet vesz igénybe, eredményéről telefonon vagy emailben értesítik a pácienst. 

Bíró Károly a Szabad Pécsnek azt monda, az első napon mintegy 80 fő jelentkezett a szűrésre, mely április 25-e és május 31-e között zajlik a helyi sportcsarnokban, itt legfeljebb napi 90-100 ember tesztelésére van mód. A tesztelést egy szerződött, baranyai egészségügyi szolgáltató végzi orvosok, egészségügyi dolgozók bevonásával. 

Pécsett az idősotthonok lakóit és dolgozóit teszteltette az önkormányzat

Amint azt korábban írtuk, a pécsi önkormányzat 136 tesztet végeztetett el a fenntartásában működő Integrált Szociális Intézmény két telephelyen működő idősotthonainak minden gondozottján és dolgozóján, valamint két nem önkormányzati fenntartású, de Pécsett működő idősotthon dolgozói állományán is, mindegyik teszt negatív lett.

Az önkormányzat szakértői egyeztetést követően mintegy két hét múlva újabb teszteket végeztet az idősotthonokban. Pécs önkormányzata közlésük szerint emellett tovább dolgozik az otthonok biztonságosabbá tételén, valamint védőeszközök és fertőtlenítőszerek beszerzésén.

Forrás: Pécsi STOP/Szabad Pécs