Az őszi szünetben javítják ki a Mártírok útján a nagyobb hibákat

2020. szeptember 10. 16:14 2020. szept. 10. 16:14

Legalább tizenkét helyen kell beavatkozni a Mártírok útján a rosszul elvégzett korábbi felújítási munkálatok után, ezt Ruzsa Csaba jelentette be csütörtökön. Az alpolgármester szerint a javításokat garanciálisan kell a kivitelezőnek megoldania, a nagyobb beavatkozásokat az őszi szünetre időzítik, hogy ne legyen nagy fennakadás az útvonalon iskolaidőben.

Szeptember 10-én, csütörtökön délután tartott sajtótájékoztatót a városháza aljában Ruzsa Csaba pécsi alpolgármester, a téma a Mártírok útjának hibás felújítása volt. Mint ismeretes, a Mártírok útján a felújítást (illetve a burkolat alatti közműhálózat cseréjét) még az önkormányzati választás előtt, tavaly március végén kezdte el a Tettye Forrásház, a Biokom, a városfejlesztési cég és a Pétáv (a Tettye volt a generálkivitelező), ám a munkálatok után újra süllyedni kezdett több helyen az útburkolat - ezt az önkormányzat is vizsgálta a nyáron.

Az alpolgármester elmondta, a vizsgálat során kiderült, többfajta hiba okozta a süllyedéseket, de a cél elsősorban nem a bűnbakkeresés, hanem a problémák megoldása. A város a következő években nagy volumenben akar útfelújításokat végezni, várhatóan saját és uniós források bevonásával, ez is egy ilyen projekt volt, de láthatóvá vált, hogy nagyon komoly műszaki hiányosságok merültek fel. 

A részletes műszaki szakértői vélemény szerint legalább 12 helyen van süllyedés, amelynek az az oka, hogy a talaj tömörítést nem végezték el megfelelően, de az injektálás sem volt néhol megfelelő - tette hozzá.

Ruzsa Csaba alpolgármester - Pécsi STOP

A tervek szerint a felújítást garanciálisan fogja végezni a kivitelező, és mivel lesznek olyan részek, ahol teljesen újra kell aszfaltozni, ezért azt találták ki, hogy a teljes útlezárással járó munkálatokat az őszi szünet idején (ez október 23. és november 1. között lesz) bonyolítják le, mert akkor nincs akkora forgalom. Kisebb, pontszerű beavatkozásokat ugyanakkor már az őszi szünet előtt is végezni fognak - magyarázta az alpolgármester. 

Ruzsa Csaba szerint ha a végleges szakértői vélemény elkészül, abból kiolvashatóak lesznek az eljárásmódok, amiket az elkövetkező évek útfelújításában szakmai szempontból figyelembe kell majd venni. 

"Szeretnénk látni, hogy az önkormányzati cégek menedzsmentje közti kommunikáció, a különböző cégek megbízása; vagy egy cég megbízása, de más menedzselése - szóval, hogy mi okozta ezeket a problémákat. Alapvetően nem egy bonyolult útépítési feladatról beszélünk, mégis azt látjuk, hogy a műszaki ellenőrzés, vagy az előzetes műszaki tervezés nem volt megfelelő. A Biokom idei évi célfeladatai között szerepel egy ötéves útfelújítási terv előkészítése, ebbe szeretnénk az összes közműcéget bevonni, ezért is várjuk a szakértői vélemény elkészültét"

- mondta el az alpolgármester. 

A Pécsi STOP kérdésére Ruzsa Csaba kifejtette, a jogi szakértők véleménye szerint október 31-ig garanciális kötelezettsége van a helyreállításra a kivitelezőnek, ha ebben viszont valamilyen jogi probléma lép fel, akkor az önkormányzat peres útra tereli az ügyet. A jelenlegi tervek szerint körülbelül hét nap az, amikor nagyon komoly munka fog zajlani, ez a szakasz kerül az őszi szünet idejére, amikor várhatóan jó lesz időjárás - tette hozzá.

 

Szerző: V.G.

Címlapkép: Pécsi STOP

 
Forrás: Pécsi STOP