Bánki testvérével üzletel Vári Attila

2019. augusztus 31. 20:05 2019. aug. 31. 20:05

A Fidesz pécsi polgármesterjelöltjének, Vári Attilának közös cége van Bánki Erik testvérével. Az ügyvédet, aki üzlettársa a szóban forgó kft.-ben, közben abból a kormányzati adományból is foglalkoztatja Vári az általa vezetett PSN Zrt.-nél, amit tavasszal a propagandamédia szerint a csodás vezető a pécsi gyereksportra lobbizott ki.

A nagy ingatlanbiznisz

A jelek szerint erősen kötődik Vári Attila a Fidesz mohácsi születésű erős emberéhez, Bánki Erikhez. A finoman szólva is mutyigyanús ügyről, ahogy Bánki testvérének cégétől 600 milliós ingatlant vásárolt az állam Pécsett, miután évi több tízmilliókért bérelte a munkaügyi központ, az Átlátszó írt röviddel az adásvétel után.

A strómangyanús ügyről szóló cikkben több alkalommal szereplő Bauer Nándor Zsolt Bánki Erik testvére (más információk szerint féltestvére), vele és dr. Komlódi Andrással tulajdonol közösen egy Cardio Complex nevű kft-t Vári Attila, aki egyben a társaság ügyvezetője is.

De ki az a Bánki Erik?

Jó, tegyük fel, hogy van, aki nem hallott még róla. Az ő kedvükért: Bánki Erik mohácsi illetőségű, 1970-es születésű politikus, 1989-ben lépett be a Fideszbe és őrületes tempóban ívelő karriert futott be. Bánki a regionális nagyúr maga: komoly gazdaságpolitikai ügyekben szűkebb pátriánkban nélküle nem születik döntés. A karrier nem állt meg, Bánki Erik a Parlament gazdasági bizottságának elnöke. Egyik legismertebb húzása a törvényhozásban 2016 tavaszára datálódik, amikor a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényhez benyújtott egy módosítást, ami 250 milliárdnyi közvagyon ellenőrzését tette lehetetlenné – tőle ered a híres magyar mondás, miszerint „elvesztette közpénz jellegét”.

A baranyai fürdőbirodalomhoz való kötődéséről, felfutott, majd megszűnt külföldi cégeiről, itthoni gazdasági életéről most nem írunk, mert elfogy az internet.

Az se baj ha gazdag az ember, csak egészség legyen

A kft. a 2010-es évek elején alakult és alapvetően az egészségiparban érdekelt. Ám a tulajdonosok körei ennél sokkal érdekesebbek. Közöttük találjuk Bánki Erik testvérét, Bauer Nándor Zsoltot. Ő a cégjegyzékben németországi lakcímmel szerepel, kézbesítési megbízottja egy ügyvéd, Kamondi Mónika.

Kamondi igazi sztárügyvédnek számított a 2010-es évek elején. Tóth Bertalan szocialista politikus adatkikéréséből kiderült: nála landolt Páva Zsolt 2009-es hatalomra kerülése és 2012 ősze között 37 millió forint abból a 107 millióból, amit a fideszes önkormányzat csak abban az időszakban öt haveri ügyvédi irodára elköltött, ezzel abszolút csúcstartó volt. Volt férje Szalai Sándor pécsi hírportál-tulajdonos, aki akkoriban szintén csinos összegeket kapott a fideszes városvezetéstől.

Kamondi Mónika és Bánki Erik rokonai nemrég a röplabdás TAO-pénzek kapcsán bukkant fel egy mondaton belül. Kamondi és volt férje, Szalai Sándor fia, az ifjú Szalai Marcell cégének 1,1 milliárd forintos TAO-keretet hagyott jóvá a Magyar Röplabda Szövetség, amelynek Strand- és Szabadidő Röplabda Bizottságát Bánki felesége vezeti.

(Itt jegyezzük meg, hogy ugyanez a szövetség a Mohácsi Sport Klub Nonprofit Kft-nek 114 millió forintos keretet hagyott jóvá. Ez a cég Bánki Erik feleségének közvetlen tulajdonában áll, ám a kézbesítési cím megint csak a Kamondi Ügyvédi Iroda. Ha a polip röplabdázó csápja is érdekel, itt találsz részleteket.)

Mulatnak a „háromkirályok”: Középen Bánki Erik, balra unokatestvére, Madár Péter, jobbra testvére, Bauer Zsolt

Üzlettárs itt, megbízott ott

Bánki, a testvére, Bauer, Vári Attila és a Cardio Complex esetében most izgalmasabbnak tűnik egy másik pécsi ügyvéd, Komlódi András. Az ő neve a szélesebb nyilvánosság előtt az előző Társaság a Közérdekű Adatokért (TAKA) során lett ismert, amikor ügyvédtársaival a korábbi baloldali pécsi városvezetéstől kértek ki adatokat.

Komlódi a CC-ben üzlettársa Várinak. A Fidesz pécsi polgármester aspiránsa azonban, mint megtudtuk, üzlettársának ügyvédi irodáját több alkalommal is megbízta nettó 350 ezer forintos munkákkal a PSN Zrt.-nél.

Mégpedig abból a pénzből, amit idén február elején maga Orbán Viktor küldött rózsaszín csillámos szalaggal átkötve Nyitrai Zsolt miniszteri megbízottal a pécsi önkormányzat sportcégének. A helyi propagandamédia Vári Attila pompás lobbierejéről és a kormány elismeréséről papolt akkoriban. Nem kisebb jelentőségű mondatok sorjáztak az ezt ecsetelő cikkben, miszerint

Vári Attila 890 milliót lobbizott ki a pécsi gyereksportra”

az összeg alapvetően a pécsi gyerekek és fiatalok sportolását segítheti elő”

a mostani, csaknem egymilliárdos kormányzati támogatás ... egyértelműen Vári Attila közbenjárásának köszönhető.”

... a kormányfő értékeli Vári Attila érdemeit, amit az elmúlt években a pécsi sportért tett, a támogatással a kormányzat egyben elismeri azt a munkát, ami itt folyik, a pécsi sportélet irányítása a jövőben is számíthat a kormányzat támogatására.”

Miközben semmi másról nem volt szó, mint hogy a kormány a hóna alá nyúlt a kisemmizett, csaját cégeit fenntartani képtelen pécsi önkormányzat tulajdonában lévő, Vári vezette PSN Zrt-nek, és odaadta az idei működéshez szükséges 890 millió forintot.

A teljesség kedvéért érdemes nézegetni kicsit az alábbi céghálót, amelyben Vári Attila, Komlódi András, Bauer Nándor és 600 milliós gyanús ingatlanbiznisz főszereplője, a Cifrapalota Kft. mellett bizony-bizony már maga Bánki Erik is feltűnik unokatestvérével, a szintén nem ismeretlen Madár Péterrel egyetemben:

Összefonódások

 

 

Szerző: Barabás Béla

Forrás: Pécsi STOP