Bánki és a bizottsága lesöpörte a Zsolnay-dolgozók ügyét

2018. március 12. 16:07 2018. márc. 12. 16:07

Tóth Bertalan és Szakács László baranyai parlamenti képviselők határozati javaslattal álltak ki amellett az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtt a cserben hagyott Zsolnay-dolgozók kártalanítása mellett. Bánki Erik és a fideszes többség lesöpörte az asztalról. Nincs itt kérem semmi látni- és tennivaló.

Mint ismert, Tóth Bertalan és Szakács László határozati javaslatot tártak a Bánki-féle bizottság elé.

Az MSZP parlamenti frakcióvezetője és helyettese emlékeztettek arra, hogy egy friss bírósági ítélet szerint a Zsolnay Porcelánmanufaktúra 117 volt dolgozójának rendkívüli felmondása jogtalan volt a Zalaegerszegi Törvényszék ítélete szerint, ezért az azonnali kilépésükkel a gyárat leállásra késztető alkalmazottaknak összesen 23 millió forintot kell fizetniük egykori munkáltatójuknak.

Az ügy előzménye, hogy – sajtóhírek szerint – 2016-ban fideszes gazdasági körök meg akarták szerezni a Zsolnay Zrt-t. Egy Fidesz-közeli vállalkozás féláron megvette a társaság 360 milliós lejárt hitelét az MFB-től, s követelte a tartozás kiegyenlítését, a város pedig létrehozta a Ledina Kerámia Kft.-t, ahová átcsalták a manufaktúra dolgozóinak 80 százalékát. „A terv az lehetett, hogy a Zsolnay – kormány által felügyelt – felszámolása után a Ledina viszi tovább a porcelánmanufaktúra profilját, aztán ezt a céget megkapja a Zsolnay hitelét megvásárló fideszes csapat. A terv elbukott, a Zsolnay rendezte adósságát, a Ledina pedig másfél éve számottevő munka és bevétel nélkül tengődve fokozatosan leépíti dolgozóit” - áll a tervezet indoklásában.

A város fideszes vezetése 2016-ban azt ígérte a Ledinába átcsalt dolgozóknak: mögöttük állnak. Ám ezt a tartozás átvállalásával nem tehetik meg. Egyrészt, mert az önkormányzat 2016-ban eladta a Ledinát, másrészt nincs olyan jogcím, ami alapján a város a 23 milliót átutalhatná.

„Az lenne helyénvaló, ha a kárt okozók, Pécs vezetői – Páva Zsolt, Csizi Péter, Hoppál Péter és Bánki Erik – a saját vagyonukból rendeznék a tartozást – írja Tóth és Szakács. Hozzátették: addig is azonban, amíg ez megtörténik, szükséges, hogy a kormány tegyen lépéseket a politikai nyomásra felmondott, és emiatt kárt szenvedett Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. egykori dolgozóinak a rendkívüli és méltányosságon alapuló, lehető leggyorsabb, a károkozó által ki nem fizetett összeggel megegyező mértékű kárrendezése érdekében.

Szakács Lászlótól megtudtuk: Bánki Erik és a fideszes többség lesöpörte az előterjesztést az asztalról. Bánki Erik szerint mivel a Ledina új tulajdonos – akinek semmi köze sem a Fideszhez, sem Szabó Ivánhoz, sem a politika korábbi mesterkedéséhez – bejelentette, hogy helytáll a dolgozók helyett, az ügy már voltaképpen nem ügy.