Baranyában is életbe lépett a tűzgyújtási tilalom

2019. március 6. 11:44

Mint ahogy az ország többi megyéjében is.

Az elmúlt napokban-hetekben szinte nem volt olyan nap, amikor a tűzoltóknak ne kellett volna egy-egy aljnövényzettűzhöz kivonulniuk.

Baranyában is többször kapott lángra a bozótos, legutóbb a Szársomlyó oldalán pusztított közel 20 hektáron a tűz, szőlőtőkéket is fenyegetve. (Erről még egy borászati portál is megemlékezett.)

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szerdán közölte az MTI-n keresztül, hogy "az elmúlt időszak átlagosnál melegebb időjárása miatt az elmúlt egy hétben a keleti országrészben már életbe lépett a tűzgyújtási tilalom, majd az ország nyugati felében is indokolttá vált elrendelése.

Az elmúlt két hét tavaszias időjárása, valamint a csapadékmentes, szeles időjárás miatt az ország teljes területén - különösen a parlag és legelő területeken, valamint az azokkal határos erdőterületeken - fokozott tűzveszély alakult ki. Így az elmúlt napokban is szélsőségesen magas volt az erdő- és vegetációtüzek száma a Nébih tájékoztatása szerint: február közepe óta mintegy 2000 erdő- és vegetációtűz keletkezett, amelyek több mint 9000 hektár fával borított és mezőgazdasági területet érintettek.

A tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve a térképen jelölt területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is.

A Nébih felhívja a lakosság figyelmét, hogy a tűzgyújtási tilalom alá eső területeken kiemelten fontos a korlátozó előírások betartása. Az aktuális tűzgyújtási tilalomról a www.erdotuz.hu és a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térkép segítségével tájékozódhatnak az érdeklődők" - olvasható az MTI hírében.