Bognár Szilvia búcsút intett a Demokratikus Koalíciónak

2021. december 7. 13:39 2021. dec. 7. 13:39

Bognár Szilvia, ex-alpolgármester kedden jelentette be egy Facebook posztban, hogy véget ért rövidke pályafutása a Demokratikus Koalíció keretein belül.

Bognár marad továbbra is önkormányzati képviselő és a Mindenki Pécsért Egyesület, ami az ellenzéki összefogás jelölőszervezete volt 2019-ben támogatásával folytatja a munkáját.

A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!

De mi vezetett idáig? Összefoglaljuk Bognár Szilvia eddigi politikai pályafutását:

Bognár Szilviáról azt érdemes tudni, hogy a városvezetés mosolygós arcának indult a 2019-es választások után, kulturális és a szociális terület jutott, azonban mára már teljesen elvesztette érdekérvényesítő képességét.

Kapcsolódó: Népszava: Árulás Pécsett

Jobb híján látványos, de meglehetősen üres Facebook-posztokkal próbálja észrevetetni magát. Mártírként sajnálják kórusban azok, akiket bűvkörébe vont, ám a pécsi önkormányzat ügyeit behatóbban ismerők szerint nyomós oka lehetett annak, hogy néhány hónap alatt elfogyott körülötte a levegő – írta a Pécsi tükör egy régebbi Bognár Szilviáról szóló cikkében.

Nem telt el sok idő, hamar megromlott Bognár és a városvezetés viszonya. Városházi forrásaink szerint Bognár Szilvia a színfalak mögött keverte a szálakat és szította a polgármester ellen az arra fogékonyabb képviselőket. A viszony nem rendeződött, már annyira megromlott Péterffy Attila és Bognár Szilvia között a viszony, hogy információink szerint hetekig, olykor hónapokig egy szót sem beszéltek egymással.

Bognár Szilvia volt a városvezetés egyetlen tagja, aki újra és újra interjút adott a Fidesz narratíváját Pécsett szívlapáttal terítő, frissen indult hírportálnak. Gyakorlatilag rendszeressé váltak a nyilvánosság előtt megfogalmazott ellenvélemények, amiben a Fidesz-közeli média nyilván fürdőzött.

A lőporos hordó akkor robbant, amikor ki kellett választani a Zsolnay Örökségkezelő új vezetőjét. A botrány tulajdonképpen akkor robbant ki, amikor a Zsolnay Örökségkezelő ügyvezető igazgatójának posztjára Bleszity Pétert választották meg, Bognár ugyanis valaki más, másokat szeretett volna a poszton látni. Az elképzelését el is vitte a falig, az első körben pedig a DK és a Momentum teljes tagsága is támogatta, ám amikor szavazni kellett az alpolgármester jóformán egyedül maradt.

A feszültség tovább folytatódott, Bognár is azok között volt, akik aláírták azt a 12 pontból álló követelést, amiben a momentumosokkal együtt követelték azt, hogy Péterffy Attila ne éljen vissza a járványhelyzet adta hatalommal.

A kegyelemdöfést a júniusi közgyűlésen kapta Bognár Szilvia, amikor leváltották és helyette párttársát Zag Gábort nevezték ki a városatyák alpolgármesternek. Ez a lépés nem volt meglepő, hiszen Bognár körül már teljesen elfogyott a levegő.

Kapcsolódó: Közgyűlés percről percre: Zag Gábor és Nyőgéri Lajos lettek Pécs új alpolgármesterei

És itt érkeztünk el a mai napig, amikor is Bognár Szilvia úgy döntött, hogy otthagyja a DK-t és egyedül – illetve a három momentumos képviselővel karöltve – folytatja a munkáját tovább a közgyűlésben.

Bognár Szilvia közleménye:

A mai napon a pártigazgatónak elküldött nyilatkozatban erősítettem meg a Demokratikus Koalícióból való kilépési szándékomat.

A pártvezetés előválasztással összefüggő többszöri és nyomatékos kérésére időt adtam az elhatározásom véglegesítésére. A cselekvésre az elmúlt két közgyűlés alapján azért szántam el magam, mert nem tudok és nem is kívánok azonosulni azokkal a helyi problémakezelési, hatalomtechnikai és döntéshozási gyakorlatokkal, amiknek célja egykori szövetségesek nem is titkolt büntetése szakmai és elvhű kiállásaik miatt. Tekintettel arra, hogy ezekben a közgyűlés DK frakciója is jól érzékelhetően részt vesz és ez ellen a párt sem emel kifogást, számomra nem marad más út, mint a kilépésemmel demonstrálni az ezekkel a folyamatokkal szembeni ellenérveimet.

Megalapozatlan véleménynek tartom, hogy a tavaszi sikeres választási szereplés záloga a feltétel nélküli asszisztálás olyan módszerekhez, amiket eltörölni kívántunk az ellenzéki szövetségünkkel, mint ahogyan azt is, hogy a jobbító szándékú kritika bűnös szándékot takar.

A különbözőségeink a világnézetünkben, a céljainkhoz vezető út és metódusaink milyenségében ragadhatók meg, emberi méltóságunk, a képviselői intézmény lényege ugyanaz jobboldalon, baloldalon és középen is, városvezető vagy ellenzéki szerepben is.

Az én hitem a szándékolt bántásoktól mentes közéletben van, ami ugyanúgy meghatározó az azonos oldali és ellenoldali szereplők esetében is. Sillabuszom továbbra is a választóknak tett ígéretem, így képviselői munkámat – amíg minimálisan is hagyják, vagy egyéb szolgálatom el nem lehetetleníti – jelölő szervezetem, a Mindenki Pécsért Egyesület támogatását bírva végzem a továbbiakban is. Köszönöm, ha velem együtt átérzik a következetes és hiteles szolgálat fontosságát, és megértéssel fogadják a lépésemet!

A Demokratikus Koalíció minden tagjának és képviselőtársaimnak további eredményes munkát kívánok, az élet bármely területén tevékenykednek is!

Pécs, 2021.12.07.

Bognár Szilvia

önkormányzati képviselő, PMJV

MPE

Update: Láthatóan nagyon örül a momentumos képviselő, Pokorádi Gábor Bognár Szilvia kilépésének. Mind a ketten - illetve több ismert pécsi Momentum-szimpatizáns - pozitív reakcióval fejezte ki véleményét Bognár posztja alatt:

A reakciókat látván csak egy kérdés maradt bennünk:

Útban a Momentum fele?