Budapesti kft. kínálatában tűnt fel az egyik ellen-Zsolnay cég terméke

2018. július 4. 17:01 2018. júl. 4. 17:01

Úgy tűnik, már zajlik az egykori ellen-Zsolnay-cégekből a termékek átmentése egy budapesti vállakozáshoz, amelynél ugyanaz a személy az ügyvezető, mint a Ledina Épületkerámiánál és a Pécsi Kerámiánál. Más kapcsolat viszont elvileg nem áll fönn.

Szerdán egy érdekes közlemény landolt a szerkesztőségi emailfiókban: egy budapesti bejegyzésű cég, a Pannon Porcelán számolt be egy termékbemutatóról.

A közlemény alján Zentai István, mint ügyvezető neve szerepelt, aki ugyebár az ellen-Zsolnayként létrejött Ledina Épületkerámia (korábban: Ledina Kerámia) és a Pécsi Kerámia kft-k ügyvezetője.

A Zsolnay-Ledina-háború

A Ledinát még a pécsi önkormányzat hozta létre 2016-ban, a munkaerőt az a több mint száz munkavállaló jelentette, akik egyszerre és azonnali hatállyal álltak föl a Zsolnaytól, mikor a céget folyamatos pressziók érték hatósági és más cégek, valamint a városvezetés részéről.

A városvezetés akkor be is ígérte nagy garral, hogy a végsőkig kiállnak a munkavállalók mellett, de még azon a nyáron eladták a céget egy magánbefektető, Bozóki János érdekeltségeinek - akinek volt némi összefonódása Szabó Ivánnal, Pécs akkor ügyvédjével.

A sikersztori innen lejtmenetbe állt, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra ugyanis pert indított a volt munkavállalók ellen, és rajtuk akar fejenként több százezer forintos költséget bevasalni (összesen legalább 23 millió forintról van szó). Mikor a munkavállalók megkeresték az önkormányzatot, azok csak mosták kezüket - Páva Zsolt polgármesterrel az élen -, hogy hát ez egy magáncég, ők már semmit sem tudnak tenni. Holott anno pont a városvezetés volt az, amely támogatólag nyilatkozott többször is az ügyben, mikor a Zsolnayból hirtelen átlépett a száznál több munkavállaló a Ledinához.

A Pécsi Kerámia Kft-t eredetileg Bally Holding Trust-nak hívták, később lett átnevezve a mostani nevére, és eredetileg ez is Bozóki érdekeltségében állt.

A két cég mögül Bozóki 2017-ben kilépett, a helyébe a birminghami bejegyzésű China Rose Ltd. szállt be, az ügyvezető pedig mindkét vállalkozásnál Zentai István lett. A China Rose mögött Aszódi Zoltánt sejtették egy ideig többen is, mostanra azonban már Balogh Sándor lehet a háttérember, akiről a G7 írta meg, hogy cégei jó része az új nemzeti vagyonért felelős miniszter házába vannak bejegyezve.

Vegyes és vadgazdálkodó a porcelánbizniszben

A Pannon Porcelán Kft. a hvg.hu cikke szerint 2018 elején lett létrehozva a 2012 óta működő Pannon Agrovital Kft. átnevezésével, telephelye a főváros 13. kerületében található Topolya utca 4-8. szám alatt van. Ennek a cégnek is Zentai az ügyvezetője, vegyes gazdálkodás a fő tevékenységi köre, de vadgazdálkodással is foglaltoskodik. Porcelánnal viszont nem.

A cégnek tavaly mindössze 10 ezer forint volt a nettó árbevétele az Opten adata szerint és mindössze négyen dolgoznak ott. A cég mögött kivételesen nem a China Rose Ltd., hanem a Vizuális Torony Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. áll, amelynek ügyvezetője ugyancsak Zentai, a tulajdonos viszont egy Bécsben élő nő, bizonyos Klein-Orbán Ágnes.

A két cégnek (Pécsi Kerámia és Pannon Porcelán) elvileg az ügyvezető személyén kívül nincs köze egymáshoz.

Sok a hasonlóság a Pécsi Porcelán és a Pannon Porcelán közt

A Pannon Porcelán honlapján a termékkínálatból a Piros Tulipánt a leginkább feltűnő, ezt ugyanis 2017-ben még a pecsiporcelan.hu honlapon, valamint Twitter-oldalon lehetett látni.

Pécsi Porcelán (@PecsiPorcelan) | Twitter

The latest Tweets from Pécsi Porcelán (@PecsiPorcelan). A Pécsi Porcelán a tradíciót ötvözi a modern technikával. Pécs, Magyarország

(A honlap jelenleg már a Pannon Porcelánra irányít át, de itt egy korábbról elmentett változat, amin a lap alján lehet látni a terméket.)

Egyébiránt a Pécsi Porcelán és a Pannon Porcelán logója is ugyanaz az egyetlen szó eltérés mellett.

Pannon Porcelán

30-50%-os kedvezménnyel kedveskedünk Önnek! A karácsonyi ajándékok kiválasztását, kezdje nálunk. Lepje meg szeretteit, Pécsi Porcelán termékekkel. Ajánlatunk: 2017. november 15-től a készlet erejéig...

A legnagyobb összefonódást a Facebook-oldaluk egyik tavalyi bejegyzésén lehet szemléltetni: a logo és az oldal címe már Pannon Porcelán, viszont még Pécsi Porcelánt reklámoznak.

Folyamatban van a védjegy bejegyzése

A termékbemutatóról szóló híradásban olvasható egy olyan mondat is, mely szerint a Pannon Porcelán Kft. a Pannon Porcelán védjegy tulajdonosa.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának honlapján keresve azonban csak egy találatot dobott fel a keresés, amely szerint a védjegy bejegyzése még folyamatban van. Ott az is olvasható, hogy Pécsről származó porcelántermékek (porcelándíszek, -dobozok, -szobrok, -díszcserepek, - kávéskészletek, -mellszobrok, stb.) vannak az árujegyzékben. Ott egyébként még a porceláncsempék és porcelántervezés is szerepel.

Három cég a pécsi porcelánra

Jelen pillanatban tehát három olyan cég létezik, mely a Zsolnay babérjaira törhet, igaz, a Ledina Épületkerámia ellen öt végrehajtás fut (és a Szabad Pécs értesülése szerint a Pécsi Kerámiát is hasonló fenyegette május végén fizetésképtelenség miatt), miközben dolgozóból is egyre kevesebb van a két pécsre bejegyzett cégénél - a budapestinél meg alig dolgoznak.