Csizi nyolc éve hitegeti a kertvárosi iskolásokat, a víz meg vödörbe csöpög

2018. február 15. 11:09 2018. feb. 15. 11:09

Megdöbbentő képeket és videókat kaptunk a pécsi Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskolából: vödörbe, lavórba csöpög a falat mosó esővíz. Ugyanitt nemrég a plafon egy darabja szakadt le. A városban nyolc éve regnáló Csizi Péter szerint erről is a szocialisták tehetnek.

Különösebb kommentár nélkül: ezeket a felvételeket olvasónktól kaptuk a minap, így harcolnak a pécsi Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskolában az esővízzel:

Mint ismert, ugyanitt nemrég a plafon egy darabja szakadt le, szerencsére senki sem sérült meg, Csizi Péter, a választókörzet fideszes parlamenti képviselőjének önérzetén kívül.

Lepattant iskolák: rosszkor "elmúltnyócévezett" Csizi Péter

Az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskoláról már 2008 óta tudni, hogy veszélyesen károsodott az épület tartószerkezete. A helyi Fidesz a 2009-ben leváltott szocialistákra mutogat, mondván, ők a hibásak. Leszakadt a plafon egy része a pécsi Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskolában egy öltözőben, szerencsére senkinek nem esett baja.

A politikus ugyanis pecsma.hu-nak azt mondta: „a szocialista városvezetés regnálása alatt, 2008-ban egyik napról a másikra derült ki, hogy három IMS-technológiával épült iskola életveszélyes, teljesen érthetetlenül. Hagyták, hogy a gyermekek ilyen körülmények között tanuljanak.”

Igen ám, de a bama.hu 2009. március 24-ei cikke szerint már akkor tudott volt, hogy az IMS-technológiával gyártott iskolák felújítására 4 milliárd forintot kell fordítani, amit a város önerőből nem tud finanszírozni, ezért már akkor megkeresték az Oktatási Minisztériumot, hogy segítsenek.

Az Árpád-suli és a Testvérvárosok terei iskolánál már akkor úgy számoltak, hogy tanév végén el kell dönteni, ősztől fogadhatnak-e diákokat.

Aztán májusban az időközi polgármester-választáson Páva Zsolt futott be, a szocialistáktól pedig négyen függetlenedve elkezdtek a Fidesszel szavazni, így két héten belül meglett a többségük.

2009. októberében Bognár László és Kővári János nyilatkozta azt egy sajtótájékoztatón, hogy uniós pályázatokat adtak be, és 2011/2012-re megújulhat az Árpád-suli és a Testvérvárosok terei általános iskola, ha nyernek a pályázatokon.

Kicsit ugorva az időben, 2011-ben pedig arról írt a bama.hu, hogy abban az évben elindulhat az Illyés Gyula utcai iskola felújítása, a TVT-re és az Árpád-sulira 2012-ben juthat forrás.

2012 szeptemberében viszont már arról szóltak a hírek, hogy két év alatt sem sikerült megkötnie a felújítási szerződéseket a városnak mindenféle okok miatt.

2014-ben már az Árpád-suli állt a fejlesztésre/felújításra szoruló városi intézmények listájának élén, akkor épp a 9 milliárdos Európai Fejlesztési Bank hitelkeretében bizakodtak a városvezetők.

Aztán 2016 nyarán is uniós pályázatokon való nyerésben reménykedtek a helyi kormányhű potentátok, a pénzt természetesen az Árpád-sulira is fordították volna.

Aztán megint semmi.

Hiába volt tehát nyócéve a Fidesznek, vannak iskolák, ahol még mindig a vödör és a lavór a NER-fegyver az eső ellen.