Csúszhat a világörökségi emlékek feltárása a Sétatéren, megmenekülhetnek a fák

2020. január 15. 11:09 2020. jan. 15. 11:09

És a Kioszk sem zár be hosszabb időre, hanem tavasszal kinyithat.

Mint ismert, tavaly májusban derült ki a Pécsi STOP cikke nyomán, hogy a Szent István téri "Világörökségi Negyed" fejlesztése együtt járhatna 15 fa kivágásával, melyek a Cella Septichora látogatóközpont és a Kioszk környékén állnak, és amelyek alatt bemutatásra váró ókori emlékek találhatóak. 

A cikk nyomán a helyi civilek és politikai pártok tiltakozást tartottak, az akkor még regnáló Páva Zsolt polgármester balliberálisozva hárított egy közleményben, mondván, csak 5-6 fa lehet érintett a kivágásban, és azokat is vissza fogják pótolni. A Szabad Pécs egy cikkében azonosította be, hogy mely fákról lehet szó.

A 900 millió forintos közbeszerzés azonban csúszni kezdett (és már eredetileg is csúszásban volt fél évet), a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. többször is meghosszabbította a jelentkezési határidőt tavaly. 

Idén január 14-én a Kioszk azt közölte a Facebook-oldalán, hogy bár kétszer már búcsúztak, végül mégis kinyithatnak idén is. A Kioszk ugyanis a Cella Septichora fölött áll, így annak kibővítésekor a helynek az eredeti elképzelés szerint be kellett volna zárnia, mivel az épületet a tavalyi tervek szerint alulról is meg kell majd támasztani a bővítések miatt.

Facebook-bejegyzésük szerint január 14-én volt egy megbeszélés, amelyen kiderült, új kiviteli terv fog készülni és a fák védelme is szempont lesz az új városvezetés számára.

Az Elektronikus Közbeszerzési Értesítőben a beruházásnál az szerepel, hogy tavaly augusztus végén szép csöndben érvénytelen lett a közbeszerzés, mivel a három részfeladatra (Apáca utcai római emlékek, Cella Septichora bővítése, Ókeresztény Mauzóleum) csak egy gazdasági szereplő jelentkezett. 

A Pécsi STOP az üggyel kapcsolatban megkeresi a városházát, amint válaszolnak, újra jelentkezünk.

Szerző: V.G.

Forrás: Pécsi STOP