Még nem tudni, mikor indítják a láncfűrészeket a Sétatéren

2019. július 24. 16:39 2019. júl. 24. 16:39

Bírálati szakaszban van még a pécsi "Világörökségi Negyed" fejlesztésére kiírt uniós forrású közbeszerzés, amelynél korábban kiderült, hogy fákat is kivághatnak. Utóbbi ellen civilek tiltakoztak, Páva Zsolt balliberálisokat emlegetett. Az is kiderült, hogy a beruházás alatt a Kioszk épületét meg kell támasztani majd.

Még május elején írta meg a Pécsi STOP, hogy a pécsi Sétatér keleti részén a "Világörökségi Negyed" fejlesztése témájú, uniós forrásból indítandó projekt kapcsán 15 fát írtak fel kivágásra a Cella Septichora látogatóközpont körzetében.

A cikk nyomán a fakivágás miatt elég nagy felháborodás kerekedett, a Momentum például flashmobbal tiltakozott, de a civilek és környezetféltők is akcióztak.

Páva Zsolt polgármester egy közleményben balliberálisozott, majd arról írt, hogy nem is 15, hanem kevesebb fa kivágásával számoltak (a közbeszerzésről szóló értesítőben szerepelt ez a szám, mi is onnan vettük anno), és ha ki kell vágni egy fát, akkor azt majd visszapótolják. A Szabad Pécs pedig beazonosította, hogy mely 5-6 fáról lehet szó, amelyeket a kivágás érinthet.

Mivel az utolsó hír a 900 millió forintos közbeszerzésről az volt, hogy az ajánlatkérő Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) meghosszabbította az ajánlattételi határidőt, lapunk utánanézett a nyilvános adatbázisokban, hogy történt-e azóta bármi a projekttel (ami amúgy fél évet már csúcsott az eredeti tervek szerint).

Az Elektronikus Közbeszerzési Rendszer (EKR) adatai szerint az ajánlattételi határidő július 5-én lezárult, a közbeszerzés jelenleg a bírálati szakaszban tart. Hogy hányan jelentkeztek a projektre, az egyelőre nem derült ki, mint ahogy az sem, hogy mikor lehet eredménye a közbeszerzésnek, és az mikor indulhat el ténylegesen.

Az egyik mellékletből az is kiderült, hogy a népszerű Kioszk belső pilléreinek alátámasztása a beruházás (a Cella Septichora látogatóközpont bővítése) alatt és után is megoldandó feladat lesz. A beruházás után ezt az "alulbordás monolit vasbeton födém" fogja végezni, ám a bővítés alatt egy acél és vasbeton szerkezet fogja ezt a feladatot ellátni, melyet majd a későbbiekben elbontanak.

Az is olvasható ebben a mellékletben, hogyha a későbbi nyertes a fakivágásokat megváltaná, az darabonként bruttó 6,09 millió forintba kerülne.

Forrás: Pécsi STOP