David Pressman amerikai nagykövet Baranya vármegyébe látogatott

2023. április 19. 19:47 2023. ápr. 19. 19:47

David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok nagykövete április 17-18-án Baranya vármegyébe utazott. Látogatását Keszün kezdte, ahol Mellár Tamás országgyűlési képviselővel, Buday-Sántha Attila polgármesterrel és helyi lakosokkal találkozott. A nagykövet örömmel fogadta annak lehetőségét, hogy megismerhette a Baranya vármegyében élő magyarok nézőpontját, és kifejezte elkötelezettségét, hogy továbbra is sokat utazzon az országban, és ezáltal minél több véleménnyel találkozzon.

 

Pécsett Péterffy Attila polgármester köszöntötte a nagykövetet, majd több helyi közösségi szervezet képviselőjével is találkozott.  Megbeszélésük során elmondta: “Csodálatos volt időt tölteni azokkal a legkülönfélébb helyi közösségi szervezetekkel, amelyek keményen dolgoznak azért, hogy lehetőségeket biztosítsanak különböző társadalmi hátterű magyarok számára.” 

 

 

David Pressman nagykövet meglátogatta a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumát is, amely kulcsszerepet játszott a COVID-19 pandémia kezelésében és az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézettel való együttműködésben. 

Pressman nagykövet meglátogatta a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumát is, amely kulcsszerepet játszott a COVID-19 járvány kezelésében és az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézettel való együttműködésben. A nagykövet az egyetem vezetőségének elmondta: “A Pécsi Tudományegyetemen folyó létfontosságú munka csak egy a számos, magyar és amerikai intézmények közötti virágzó tudományos és kutatási partnerség közül, amelyekből mindannyian profitálhatunk.” 

 

 

A nagykövet találkozott magyar középiskolások egy csoportjával, akikkel Magyarország, a magyarok, és az Amerikai Egyesült Államok előtt álló kihívásokról és lehetőségekről beszélgettek. A nagykövet köszönetet mondott a Zsolnay Negyed ügyvezető igazgatójának azért a nagyvonalú együttműködésért, amelynek keretében helyet biztosít a pécsi American Cornernek. Ezt követően bejárta a legendás Zsolnay Porcelángyárat megtekintette, hogyan készülnek a gyönyörű termékeik és csempéik, és méltatta a vezetőséget a kulturális intézmény megőrzése iránti elkötelezettségéért.  A nagykövet meglátogatta a Gandhi Roma Gimnáziumot is, ahol a roma kultúráról, a romák oktatási lehetőségeiről és a magyarországi kiszolgáltatott közösségek szolgálatára tett erőfeszítésekről beszélgetett a diákokkal és az intézmény munkatársaival. 

 

A közeli Mohácsra utazva Pávkovics Gábor polgármester szívélyesen fogadta a nagykövetet, és bemutatta őt a helyi kézműveseknek a Busóudvarban. David Pressman elmondta: “Igazán különleges lehetőség volt, hogy megismerhettem a lenyűgöző és egyedülálló Busójárás hagyományát. Csodálatos volt találkozni a magyar kultúra megőrzése iránt elkötelezett tehetséges művészekkel. Alig várom, hogy visszatérhessek Mohácsra, és személyesen is részt vehessek a fesztiválon.” Meglátogatta a sátorhelyi Mohácsi Történelmi Emlékhelyet is, amely mélyen megható tisztelgés a lehetetlennel szembenéző magyar bátorság előtt.  

 

David Pressman nagykövet emellett pécsi feltalálónőkkel és vállalkozónőkkel, valamint több helyi médiummal is találkozott. 

 

Látogatása végén a nagykövet így fogalmazott: “Az Egyesült Államok és Magyarország közötti gyümölcsözőbb kapcsolat fontossága közös témája volt a mind a különböző pártok politikai vezetőivel, mind más Baranya vármegyei magyarokkal folytatott megbeszéléseimnek. Ebben a kérdésben mindannyian egyetértünk”.