Diszpécserszolgálattal, tartós élelmiszerekkel, önkéntes központtal segíti a pécsi önkormányzat a karanténba került családokat

2020. november 23. 15:57 2020. nov. 23. 15:57

Többféle módon is segíti a város a járványügyi megfigyelés alá került, nehéz helyzetben lévő pécsieket: városrészenkénti észlelő-jelző rendszert indítanak, valamint önkéntes központtal és tartósélelmiszer-csomagokkal próbálják könnyebbé tenni ezt a kicsit sem könnyű időszakot.

Közleményük szerint a hatósági járványügyi megfigyelés alá került, nehéz szociális helyzetben élő pécsiek számára észlelő-jelző rendszert indít az önkormányzat, a területileg illetékes családsegítő és gyermekjóléti központok diszpécsereit városrészenként egy-egy telefonszámon hívhatják, amennyiben segítséget szeretnének kérni az ellátásukhoz:

 

  • 36302106194 – Keleti városrész
  • 36302107733 – Nyugati városrész
  • 36302106182 – Kertváros
  • 36302107650 – Belváros

 

Mint írják, a kapcsolat kétirányú, a diszpécserek maguk is megkeresik telefonon azokat a karanténba került családokat, akik a kormányhivatalnál a járványügyi megfigyelésükről szóló határozat kézhezvételénél jelezték, hogy segítségre szorulnak.

A családsegítő- és gyermekjóléti szolgálat munkatársai információkkal segítik a karanténba kerülteket – akár a saját, akár gyermekük étkeztetésével kapcsolatos kérdésekben, akár a gyógyszerkiszállítást vállaló patikák elérhetőségének megadásával, vagy egyéb szociális ügyekben.

Tartós élelmiszerek a karanténba került rászorulóknak

​Ha a család ellátásáról a távolabbi rokonok, szomszédok, barátok nem tudnak gondoskodni, akkor az önkormányzat kérésére a Magyar Vöröskereszt Megyei Szervezetének munkatársai egy tartós élelmiszerekből összeállított csomagot juttatnak el a karanténba kényszerült családnak, amiből biztosítani tudják ellátásukat a kötelező járványügyi megfigyelésük végéig.

Városi önkéntes központ a hatékony segítségnyújtásért

„A pécsi önkormányzat megkezdte egy pécsi önkéntes központ kialakítását is. Ennek célja, hogy hatékonyan összefogja azokat, akik a járvány idején segítséget tudnak nyújtani az elesetteknek, és összegyűjtse a valós igényeket, ahol valóban szükség van a segítségre. Az önkéntes központ működését a tervek szerint a pécsi önkormányzat mellett a Magyar Vöröskereszt Baranya Megyei Szervezete koordinálja. A helyi civil szervezetek, vállalkozások és magánszemélyek a pandémia alatt az önkéntes központ felé tehetnek felajánlásokat, amelyek így biztosan azokhoz kerülnek, akiknek a legnagyobb szükségük van a segítségre.” – fogalmazta meg Fogarasi Gábor, a Közgyűlés Népjóléti és Sport Bizottságának elnöke.

(Címlapkép: Pécsi STOP)

Forrás: Pécsi STOP