Egy igazi "szörny” akadt horogra a Lukafai horgásztavon

2021. április 5. 11:39 2021. ápr. 5. 11:39

Rekord nagyságú szürke leső harcsát sikerült kifogni a baranyai horgásztóból.

A Lukafai Horgásztó 3 különálló tóból áll, amiből kettő horgászható. A tavak Somogyharságy és Magyarlukafán helyezkednek el. A vizeket a híres Zselici-dombok veszik körül. A tavon egyébként évente legalább három horgászversenyt is rendeznek. Az általános horgászverseny mellett, egy gyermek verseny és egy harcsafogó verseny is megrendezésre szokott kerülni.

A leső harcsa hazánk legnagyobb halfaja, két és fél méteres testhosszt és százkilogramm feletti súlyt is elérheti. Étvágya hatalmas, halakon kívül, akár a vízimadarakat és kisemlősöket is képes elfogyasztani. Szaporodási időszaka május-júniusra esik, ilyenkor szélvizek gyökerekkel átszőtt partoldalában ívik, az ikrákat védelmezi. Magyarországon a halászata és a horgászata is azért népszerű, mert húsa rendkívül ízletes, zsírban gazdag és sokak örömére szálkamentes, ezért a magyar gasztronómia által készített halételek egyik fő alapanyaga.

Napjainkban a természetes vizekből már csak egészen ritkán fordulnak elő ekkora méretű példányok, viszont a horgásztavakban előfordulnak ekkora teremtmények, amik általában több tíz évesek és sok esetben a kifogás után vissza is engedik őket a tavakba.

Az új tórekordot Görgényi Péter állította fel, aki egy igazi monstrumot fogott ki, hiszen a hal hossza 211 centiméter, az átmérője 111 centi és a súlya 88 kilogramm.

 

Forrás: Magyarlukafai horgásztó Facebook-oldala, Magyar Természttudományi Múzeum