Egyenként büntette meg a Tüke Busz ellenőre a kisdiákokat, botrány lett belőle - Most itt a cég válasza

2021. október 5. 15:39 2021. okt. 5. 15:39

Az elmúlt napokban egy igencsak szomorú történet kezdett el terjedni a Pécshez köthető Facebook csoportokban. Az esetet leíró férfi arról számolt be, hogy az egyik pécsi általános iskolai csoport ötödik osztályos tanulóit egyenként büntette meg a Tüke Busz ellenőre, annak ellenére, hogy volt jegyük a gyerekeknek. Bár a csoportot felügyelő tanárnak már nem volt ideje eljutni a lyukasztóig, ugyanis az ellenőr gyorsabb volt nála.

A történet elképesztő felháborodást váltott ki a kommentelők körében, a bejegyzéshez Bognár Szilvia, képviselő, Pécs városának korábbi alpolgármestere is hozzászólt, ő ugyanis korábban a Tüke Busznál dolgozott, így van némi rálátása  történtek hátterére. Kommentjében Bognár azt írta: “Az ellenőrök alapfizetése csekély, a fizetésük másik része az úgynevezett jutalék, így teljesítményorientáltságuk mértéke a fizetésük végösszegével arányos. Egyúttal az így beszedett bevételek nagy része a társaságé” A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

Az ügyben most a pécsi önkormányzat adott ki egy közleményt, melyben arról írnak,  lezárult a Tüke Busz Zrt. belső vizsgálata, ami megállapította, hogy az ellenőrök az üzletszabályzat szerint jártak el a pécsi helyi járatú buszon megbüntetett iskolai osztály esetében.

Mint írják a közlekedési cég vezetése egyeztetett az iskola vezetőivel, és kompromisszumos megoldás született: egy tanintézeti osztályjegy vásárlásával a csoport mentesül a pótdíj fizetése alól és bepótolhatja az elmaradt osztálykirándulást. A cég ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a hasonló helyzetek az évek óta létező tanintézeti osztályjeggyel megelőzhetők.

Ennek ellenéer kivizsgálta a pénteki, nagy visszhangot kiváltó menetjegy-ellenőrzés körülményeit a Tüke Busz Zrt. Mint ismert az ellenőrök az egyik helyi járaton büntették meg egy iskolai osztály tagjait, miután a velük utazó kísérő pedagógus nem lyukasztotta ki a menetjegyeiket. Az utasok által tett panasz alapján a cég vizsgálóbizottsága meghallgatta az ellenőröket is az eset körülményeiről. A testület azt állapította meg, hogy az ellenőrök az üzletszabályzatban foglaltaknak megfelelően, mindenben szabályosan jártak el.

Ez is érdekelhet: Járatkimaradások és hatalmas késések: Tényleg ennyire elkeserítő a buszos közlekedés Pécsett?

A Tüke Busz Zrt. vezetése ezt követően egyeztetett az érintett iskola vezetőivel, és a két fél között kompromisszumos megoldás született. Az érintett osztály egy tanintézeti osztályjegy vásárlásával mentesül a kiszabott pótdíjak megfizetése alól, és az így megvásárolt osztályjeggyel a későbbiekben bepótolhatja a most elmaradt kirándulást.

A Tüke Busz Zrt.-nél ugyanis már 2015 februárja óta létezik egy, az elmúlt évek tapasztalata alapján jól működő, és minden év szeptemberében újra és újra meghirdetett megoldás a hasonló helyzetek megelőzésére. A tanintézeti osztályjegy Pécs Megyei Jogú Város közigazgatási területén működő óvodák, általános iskolák és középiskolák számára csoportosan igénybe vehető utazási jogosultságot biztosít. Ez hatékony és költségtakarékos megoldás lehet a tervezett programokhoz, legyen szó akár pécsi kirándulásról, múzeumi programról, kulturális előadásról, vagy a nevelési, oktatási munkát segítő rendezvényről.

A Tüke Busz Zrt. hatályos üzletszabályzata szerint a tanintézeti osztályjegy „a tanintézetek neveltjeinek és tanulóinak alkalmi utazását elősegítő olyan csoportos jegy, amely - munkanapokon 06.30 és 08.30 óra közötti időtartam kivételével - az adott egész napon történő utazásra jogosít.” 

Óvodák esetében csoportonként, általános és középiskolák esetében osztályonként egy darab tanintézeti osztályjegy váltása szükséges, mely egyúttal két felnőtt kísérő utazására is jogosít. A tanintézeti osztályjegyet tanintézeti igénybejelentő lapon, az utazás megkezdése előtt legalább egy héttel kell igényelni az adott oktatási intézmény részéről. További részletes információt, tájékoztatást a Tüke Busz Zrt. Ügyfélszolgálati Irodája ad.

A mindössze 2920 Ft-ba kerülő tanintézeti osztályjegy kedvezményes utazási lehetőséget biztosít az óvodai, vagy iskolás csoportok számára, és nagy előnye, hogy mindenki egyetlen „jeggyel” utazhat, így nincs szükség több tucatnyi jegy buszon történő érvényesítésére.

A Tüke Busz Zrt. vizsgálja annak lehetőségét, hogy a tanintézeti osztályjegy igénylését a felhasználók számára még egyszerűbbé tegye. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

Címlapkép: Tüke Busz