Egyre rosszabbul áll a Ledina-károsultak szénája

2018. március 28. 17:40 2018. márc. 28. 17:40

Úgy tudjuk: nyugalomra intették a társaságnál már nem dolgozó Ledina-károsultakat, de a cégnek nincs pénze a melósok helyett kifizetni a Zsolnay-kártérítést. Úgy tudjuk, nem nyugodtak meg.

Reggel írtunk arról, hogy a Fidesz és politikusai után már az ügyvédjük is kitolatott a Ledina-károsultak mögül.

Mint ismert, 117 embert léptettek át szervezetten, egyszerre a Zsolnay Porcelánmanufaktúrából a város által alapított Ledina Kerámia Kft-be. A cégalapítás sem volt kutya, de utána a dolgozók átléptetését ügyező Szabó Iván ügyvéd holdudvarába tartozó, jellemzően offshore cégek kezei között ment át az egy idő után kettévált társaság.

Közben a Zsolnay kártérítési pert indított volt dolgozói ellen és azt jogerősen meg is nyerte, a mintegy 115 melósnak összesen közel 25 millió forintot kell kifizetnie egykori munkáltatójuknak.

„A Fidesz, Csizi Péter, Hoppál Péter és Páva Zsolt magára hagyta ezeket az embereket” – mondta Szakács László a témában tartott korábbi sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy a Zsolnayt akarták tönkretenni, de csak a volt dolgozókat sikerült.

Az átléptetéskor roppant büszke fideszes politikusok, köztük Csizi Péter, Hoppál Péter és Páva Zsolt egy ideje mélyen hallgatnak az ügyben. Az egyik volt Ledinás dolgozó információink szerint Pécs fideszes polgármesterét kérte arra, hogy tárgyaljon a nemrég új tulajdonoshoz került Ledina ügyvezetőjével, ám ezt tudtunkkal ma reggelig biztosan nem tette meg.

Szerda reggel információink szerint tucatnyi egykori Ledina-dolgozó kereste fel a cég vezetőjét – volt, aki önként távozott, másokat leépítettek. Amikor ugyanis átléptek, egy olyan papírt is kaptak, amelyben az akkor még városi cég ígéretet tesz az esetleges jogkövetkezmények, költségek átvállalására.

Beszéltünk néhány volt ledinással, és kiderült: a helyzetük rendkívül lehangoló.

Megtudtuk tőlük, hogy a társaság vezetése azt kérte: legyenek nyugalommal, hiszen április 6-9-éig semmiféle következménye nem lesz a nemfizetésnek.

Összességében igen megértők voltak velük, ám kiderült: a társaságnak nincs pénze, hogy kifizesse a dolgozók helyett a kártérítést. Illetve utaltak arra, hogy végrehajtás alatt áll a társaság – ezt a e-cégjegyzék is bizonyítja.

Ez pedig nagy baj, a dolgot kicsit leegyszerűsítve azt jelenti: ha a társaság a már meglévő NAV-tartozása helyett a dolgozók kártérítését fizetné ki, akkor azzal több gazdasági bűncselekmény is megvalósulna. Ugyanez igaz a végkielégítésekre is.