Élénksárga tündérszőnyeg borítja a gemenci vizeket

2019. augusztus 12. 14:53

 Közhely, hogy folyamatosan töltődnek-fogynak a dunai árterek. Ennek egyik köztes állapota viszont nagyon látványos: a tündérfátyol hallatlanul mutatós szőnyeggel borítja a gemenci vizeket.

Tündérfátyol (fotó: Wikipedia.org)

 

A gemenci ártéren számos olyan medermaradvány található, amelyet a korábban még szabadon kanyargó folyó hagyott hátra. A hullámtéren lévő holtágakat ma is rendszeresen megönti a Duna, de nem csak vízzel telíti, hanem rendszeresen hordalékot (homokot, iszapot) is tesz le bennük. Ettől, valamint a víztestekben keletkező, illetve oda kerülő nagy mennyiségű növényi anyagtól ezek a vizek folyamatosan töltődnek, sekélyednek, beszűkülnek, majd egy idő után beerdősülnek – írja a Duna-Dráva Nemzeti Park a honlapján.

A különböző feltöltődésű stádiumban lévő vizeink más-más növényvilágnak adnak otthont. A sekély vizű holtágak egyik leglátványosabb faja a találó nevű tündérfátyol (Nymphoides peltata). Ahol létfeltételeit megtalálja ez a védett növény, ott előfordulása tömeges. Július-augusztusi virágzása idején olyanok ezek a holtágak, mintha egy élénksárga szőnyeget terítettek volna felszínükre.

Ha látni akarod, a Pörbölytől gyalogosan is megközelíthető tanösvényen sétálva, ami a Nyéki Holt-Dunát is érinti megnézheted te is.

Mivel új holtágak már nem keletkeznek, a meglévők pedig folyamatosan feltöltődnek, fontos feladata Igazgatóságunknak az ilyen „vizes élőhelyek” megőrzése, szükség esetén rekonstrukciója, amely jellemzően a vízpótlás javítását, vízvisszatartó műtárgyak építését, vagy a medrek kotrását jelenti – hangsúlyozzák a természetvédők.

Forrás: DDNP/Pécsi STOP