Elindult a nyomozás az önkormányzati átvilágítás során feltárt ingatlanügyek miatt

2020. február 5. 18:51 2020. feb. 5. 18:51

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt rendeltek el nyomozást a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályánál a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. volt vezetéséhez köthető ingatlanértékesítések miatt, melyeket a Péterffy Attila polgármester által elrendelt, az önkormányzati cégeknél zajló átvilágítás tárt fel.

Mint az ismert, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. éléről 2019. december 10-én azonnali hatállyal visszahívta a pécsi közgyűlés Szentgyörgyi Dávidot, mivel az önkormányzat szerint súlyos problémákat tárt fel a városi cégeknél zajló átvilágítás a PVH-nál a társaság kezelésében lévő ingatlanok értékesítési gyakorlatát illetően.

Az önkormányzat később közleményben mutatott részleteket az ügyből, majd a napokban Péterffy Attila polgármester és dr. Bodnár Imre, az önkormányzati cégek és intézmények átvilágítását végző ügyvédi csapat koordinátora tartott egy részletekbe menő sajtótájékoztatót.

Az egyik ügy az Aranyhajó Fogadó, a Dóm és a Massimo éttermek (összesen 10 helyrajzi számról van szó) két külön szerződésben történő eladása volt. Az ingatlanokat négyzetméterenként 144 ezer forintért sikerült értékesíteni, ami Bodnár szerint egy lerobbant kertvárosi lakás árával vetekszik. Az ügyletből 158 millió forint képződött, ebből 12 millió folyt be a PVH-hoz, a maradék ügyvédi letétbe került, és ott maradt.

A pénzt állítólag egy ingatlan megvételére tartogatta a PVH, de az üzleti tervben nem szerepelt ingatlanvásárlás. Mikor Péterffy Attila felszólította Szentgyörgyit, hogy intézkedjen a letét ügyében, a volt vezető Bodnár Imre szerint zavaros magyarázatot adott, miszerint a polgármester nincs minden információ birtokában. 

December 9-én a szóban forgó ügyvéd a letétből átküldött a vagyonhasznosítónak 21 milliót, valamint közölte, a letéti pénzre neki beszámítási igénye van, benyújtott négy számlán 104 millió forint ügyvédi díjat, 2015 és 2019 vége közötti időszakra pedig kiszámlázott 72 millió forintos ügyvédi átalánydíjat.

A másik ügy a volt központi menzához kapcsolódott, melyet a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. pályázaton értékesített. A pályázatot egy olyan cég nyerte meg, mely a pályázat meghirdetés napján alakult, valamint a cégben tulajdonos és ügyvezető annak a személynek az édesanyja és édesapja, aki a vagyonhasznosítónál dolgozott PR-vezető beosztásban, ráadásul a menesztett vezérigazgatóval élt együtt. Az átvilágítás szerint ráadásul volt egy ajánlat, ami kedvezőbb lett volna a PVH-ra nézve annál, mint amit a nyertes cég tett.

Az önkormányzat szerda délutáni tájékoztatása szerint a fentiek kapcsán különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt rendeltek el nyomozást a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályánál. Megjegyzik, az októberi választások óta ez az első eset Magyarországon, amelyben önkormányzati cégek, intézmények átvilágítása eredményeképpen feljelentés született, majd nyomozást rendeltek el. 

"Pécs vezetése továbbra is eltökélt az átlátható, tiszta viszonyok megteremtésében és az elszámoltatásban Az önkormányzat  gazdálkodó szervezeteinek átvilágítása ebben a szellemben folyik tovább"

- írták.

Forrás: Pécsi STOP