Emléknap az összetartozás fontosságáról

2023. június 5. 08:35 2023. jún. 5. 08:35

Az országgyűlés Június 4-ét 2010-ben törvénnyel nyilvánította a nemzeti összetartozás napjává. 1920-ban ezen a napon írták alá a trianoni békeszerződést, amellyel az első világháborúban győztes hatalmak 5 részre szakították az akkori Magyarországot. Vasárnap délelőtt Pécsett is megemlékeztek az eseményről és annak "áldozatairól".

A városi megemlékezésen, az alagút felett található emlékműnél az alpolgármesterek és a polgármester, valamint számos pécsi képviselő is koszorúzott, méltó emléket állítva az immár 103 éves békediktátumnak.

"A mai emléknap is rávilágít arra, hogy nem az a fontos, amiben különbözünk, hanem az, amiben hasonlítunk. Ezért is kell, hogy akkor is megértsük egymást, ha mást gondolunk a világról." - kezdte a megemlékezést Péterffy Attila

Mivel az összefogás és az összetartozás már más értelmet is nyert napjainkban, ezért több szempontból is fontos, hogy összetartó közösségekről beszélhessünk, akár városszerte is. Péterffy Attila helyszínen mondott beszédében kiemelte a történelmi aspektusát is a trianoni szerződésnek:

"Még itt, Pécsett, ebben a sokszínű, sokgondolatú és befogadó városban is leginkább kétféle ember él: akinek a mai napig nagyon fáj a nyugati hatalmak kegyetlen csonkítása, és aki egészen egyszerűen nem érti, hogy mi fáj ezen ma, száz év múltán is."

A polgármester érzékletes példát hozott, hogy csak képzeljük bele magunkat egy kicsit az akkori magyarok helyzetébe. Mi történne, ha mondjuk egyik napról a másikra csak útlevéllel utazhatnánk Komlóra vagy Szigetvárra?

Zárásként városunk polgármestere a jelenkori összetartozás fontosságára is nagyobb figyelmet szentelt:

"Mi, a városvezetés azért dolgozunk, hogy a pécsiek olyan összetartó közösséget alkossanak, ami követendő példa a többi település előtt is."