Eskü alatt, egy büntetőügyben nem mondott igazat Vári Attila

2019. október 3. 14:03 2019. okt. 3. 14:03

A bíróság kimondta: nem mondott igazat Vári Attila abban a büntetőperben, amelyet a vezetése alatt álló cég kezelte sportcsarnokban brutálisan megvert egyetemista ügyében folytattak le. A bíróság szerint az ügyben voltak kísérletek arra is, hogy befolyásolják a tanúkat.

Újabb csontváz, mégpedig minden eddiginél ijesztőbb dőlt ki a szekrényből - a jelek szerint a budafoki Vári Attilával, akit a Fidesz Pécs polgármesterének szán, egyre kevésbé az a gond, hogy nehezen ismeri ki magát a városban.

Írtunk már arról, hogy üzlettársát bízza meg jogi ügyekkel Vári az általa vezetett sportcégnél. Arról is, hogy egy másik üzlettársát bízta meg a pécsi adófizetők 60 millió forintjából fiatal sportolók EKG-méréseivel, csak éppen az adatokat nem látta senki, de olyan sportolót se sokan, akik részt vett volna ilyen mérésben. Foglalkoztunk azzal az elegánsnak szintén bajosan nevezhető üggyel is, hogy frissen kinevezett vízilabda szövetségi elnökként gyorsan jóvá hagyhatott magának egy csinos kis havi juttatást, amit egy harmadik üzlettársa, Bánki Erik testvére vezette sportegyesületen keresztül vett fel - ezekről az ügyekről itt érhető el több információ.

Ám az ügy, amivel ma jött elő a Népszava online kiadása, minden eddigi mutyigyanús ügyet elhomályosít.

A lap szerint a PSN Zrt. kezelte pécsi sportcsarnok egy kulturális rendezvénynek adott otthont, ami után a biztonsági őrök nagyon durván megvertek egy egyetemistát. A sértett nem hagyta annyiban a dolgot, feljelentést tett, így két őrző-védő vádlottként állt a bíróság elé, és két ítélet született arról, hogy lényegében ok nélkül bántalmazták az egyetemistát.

A lap szerint a biztonsági őrök azt vallották, a megvert ember a létesítmény mosdójában tört-zúzott, illetve fenyegetően lépett fel velük szemben, ezért volt szükség az erélyesnél jóval keményebb beavatkozásra. Ezt a verziót adta elő többek között a sportcsarnok biztonságáért felelős vezető, a rendezvény biztosítását végző cég embere, illetve Vári Attila – így a Népszava, amely próbálta elérni a Fidesz polgármesterjelöltjét, de nem sikerült neki.

Csakhogy a másodfokú ítélet indoklása egyértelmű: a helyszín szemléje, illetve az ott készült fotók cáfolják, hogy a sértett tört és zúzott a mellékhelyiségben, ezt erősíti a sértett mellett kiálló tanúk vallomása is.

"Így a bíró arra jutott, hogy a vádlottak eljárását menteni igyekvő tanúk – köztük Vári – vallomásának hitelessége megkérdőjelezhető."

A vádlottak tanúinak szavahihetőségéről az idézett elsőfokú ítélet egyébként még keményebben fogalmazott. Ugyanis azt hangsúlyozta:

"a tanúk megbízhatóságát nagymértékben befolyásolta, hogy függtek-e rendezvényt biztosító cégtől, illetve a vállalkozást megbízó PSN vezetőjétől. Az elsőfokú bíróság azt is kiemelendőnek tartotta indoklásában, miszerint két személy is azt állította, történtek befolyásolási kísérletek annak érdekében, hogy a vallomások minél inkább lejárassák a sértettet."

Forrás: Pécsi STOP