Félezernél több fát ültetnek idén Pécsen, de vannak még más tervek is a zöldítésre

2020. október 13. 11:11 2020. okt. 13. 11:11

Idén 551 facsemete elültetését tervezték be a Biokomnál, de több ötlet is felmerült a város további zöldítésére. Az egyik ilyen, hogy a történelmi belvárosban kúszónövényzettel oldanák meg a lombok hiányát, de előkészítés alatt áll egy a lakosságnak szóló facsemeteosztás is.

Az idei fásítási terv is előkerül a pécsi önkormányzat kommunális bizottságának októberi ülésén. A dokumentum szerint - melyet Róka Róbert környezetvédelmi referens jegyez és Ruzsa Csaba alpolgármester szignózott - az idei évben 539 darab új facsemetét tervez elültetni a városban a Biokom Nonprofit Kft., ugyanis egy 2011 óta létező önkormányzati rendelet értelmében minden közterületen kivágott fát pótolni kell, anno ennek érdekében hozták létre a városi csemetekertet. Ebbe a körbe tartozik azon fák pótlása is, melyeket egészségi állapotuk miatt vágtak ki. 

Az előterjesztésben olvashatóak alapján az idei ültetési tervet a Városi Faalapban elkülönítetten álló 6 millió forintos keretből hajtanák végre (a faalapba azok fizetnek be a rendelet szerint meghatározott összeget - melyet az előző évi faültetések átlaga bekerülési költsége, továbbá az elültetett csemete 3 éves fenntartási költségének összegével számolnak ki -, akik engedélyt kérnek a fakivágásra).

A terv szerint a tavaly elültetett, de meg nem eredt fák pótlását végeznék el egyrészről (ez 217 csemete elültetését jelenti), másrészről pedig új helyeken 222 csemetét tennének a földbe, de a tüskésréti területen az erdősítést is folytatnák 100 csemetével - így jönne ki az 539 elültetendő fa. A facsemetéket minden esetben a városi csemetekertből hoznák, ami miatt egy-egy növendék elültetése bruttó 7500 forintos darabáron elvégezhető. 

Ezeken felül a belvárosban és környékén - Kórház tér, Rókus sétány, Kossuth tér, Terracina tér) 12 további fát terveznek elültetni. Ezeken a helyszíneken azonban olyan fákat ültetnének el, melyek nem a csemetekertből származnak, és az ott fellelhető méretnél erősebbek - ezeknek beszerzése ugyan nagyobb költséggel jár, ám hamarabb is pótolni tudják a zöldfelületi űrt. A teljes ültetés az előzetes becslés alapján bruttó 5,677 millió forintba fog kerülni.

Az előterjesztés szerint más tervek is készülnek a város további zöldítésére. 

Az egyik ilyen elképzelés szerint a történelmi belvárosi területeken, ahol a földben futó közüzemi vezetékek miatt nehéz lenne egy hagyományos fának elegendő életteret kialakítani, ott falra futtatható fás szárú kúszónövényeket tennének ki (ezeknek kisebb a gyökérzónaigénye), és egy támrendszert, amelyen a növényzet fel tudna futni és egyfajta lombozatot tudna képezni.

A támrendszer kialakításával kapcsolatban jelenleg egyeztetések folynak, illetve olyan javaslat is napirenden van, miszerint a PTE-n tanuló építészhallgatóknak írjanak ki pályázatot ezen támrendszer elkészítésére. A beérkezett pályaművekről a lakosság szavazhatna, a nyertes művet pedig legyártanák és kihelyeznének a belvárosban.

Az előterjesztésben olyan elképzelés is olvasható, mely szerint a városi csemetekert állományából lakossági csemeteosztást készít elő a városvezetés: olyan egyedeket adnának ingyen a lakosság számára, melyek nem alkalmasak parkfának.

 

Címlapkép: Illusztráció/pixabay.com CCO

Forrás: Pécsi STOP