Felvilágosítás hiánya, kirekesztés, megbélyegzés: ezért szavazz érvénytelenül a kormány gyűlöletkeltő népszavazásán!

2022. március 21. 12:10 2022. márc. 21. 12:10

Amint arról korábban a Pécsi STOP is beszámolt érvénytelennek ígérkezik a kormány propaganda-népszavazása. Az Amnesty International Magyarország és a Háttér Társaság által megrendelt országos reprezentatív közvélemény-kutatásból, amelyet a Medián készített ugyanis kiderült, hogy a teljes népesség 41 százaléka nem tervez részt venni, az ellenzéki szavazók majdnem fele pedig érvénytelenül fog szavazni a kormány propaganda népszavazásán április harmadikán. 

Az Amnesty International Magyarország és a Háttér Társaság, illetve 11 másik civil szervezet közös #érvénytelenül kampányában LMBTQI emberek és családtagjaik, barátaik és munkatársaik szerepelnek együtt videókban és fotókon, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy az április 3-i propaganda-népszavazáson a kormány álkérdéseire csak az érvénytelen szavazat a jó megoldás. Ennek részleteiről ebben a cikkünkben írtunk. 

Az érvénytelen szavazás és a fontos kérdések kapcsán pedig országjáró turnéra is indult az Amnesty International, akik egy, a közösségi oldalukra feltöltött posztban azt írják: "2 hét múlva vasárnap több fontos döntést is meg kell hoznunk. A négykérdéses propaganda-népszavazáson a valódi kérdés az, hogy egy olyan országot szeretnénk-e, ahol mindenki biztonságban és egyenlőségben élhet vagy egy olyat, ahol politikai számításból embereket lehet kiközösíteni és veszélybe sodorni. Mi az elsőt szeretnénk, ezért érvénytelenül népszavazunk mind a négy kérdésben április 3-án. Ugye Te is?"

A civil szervezet március 20-án délután Pécsett ját, a Nappaliban beszélgettek aktivistákkal, önkéntesekkel és érdeklődőkkel. Ezt követően pedig a Széchenyi téren, valamint a Király utcában beszélgettek a pécsiekkel, a standjukat is nagyon soka keresték fel, a többségről pedig kiderült: érvénytelenül fog szavazni. 

A szervezet a közösségi oldalán is beszámolt a pécsi eseményről, posztjukban azt írják, olyanokkal is sikerült szót váltaniuk, akik egyáltalán még nem is hallottak a népszavazásról.

 

"Közülük volt, aki arról számolt be, hogy belefásult már a kormányzati propagandába, de a beszélgetésünk hatására belátta, hogy most fontos érvénytelenül népszavazni."

- írják. 

A Nappaliban zajló beszélgetés során megrázó történeteket is lehetett hallani, egyebek között a szexuális felvilágosítás hiányáról, ami pontosan ugyanúgy romokban hever mint akár 10-15-20 vagy éppen 30 évvel ezelőtt. Egy Somogy megyei fiatal példának okán arról beszélt, hogy az iskolájában a szexualitásról egyetlen mondat sem hangzott még el soha, egy pécsi gimnazista pedig azt mondta, az osztálytársai vagy az interneten néznek utána, vagy éppen tapasztalatból tanulnak meg bármit is a nemiség kérdéséről. Mindez pedig csak azért döbbenetes, mert 12 év alatt, amit a közoktatásban töltünk el, semmilyen információt nem kapunk a nemiség, a szexualitás kérdésről. A felvilágosítás hiánya pedig beláthatatlan károkat eredményezhet, a fogamzásgátlás, a biztonságos szex mind-mind lényeges és fontos kérdések, egy kamasz számára mindenképpen, aki éppen felfedezi saját magát és a saját szexualitását.

 

A sokkoló történetek sora ezzel azonban még nem ért véget, ugyanis a beszélgetés során kiderült, biológia, valamint történelem órákon a tanáraik azt mondják nekik, nem beszélhetnek erről a témáról, mert az iskolákban ez nem lehet téma. 

A beszélgetésen egy vallásos fiatal is kifejtette a véleményét, aki egész pontosan azt mondta: “Azt tanítja az egyház, hogy szeressük az embertársainkat, de az nem szeretet, ha megbélyegezzük őket.” - fogalmazott, majd hozzátette, ha itt nem lesz változás, akkor inkább külföldre költözik, mert nem szeretne egy olyan országban élni, ahol másokat megbélyegeznek. 

"Ezek a mondatok megerősítenek bennünket abban, hogy a fiataloknak szükségük van életkoruknak megfelelő, tudományosan alátámasztott információkra a szexualitás témájában is. A kormány nem veheti el a jogukat, hogy ismereteket szerezzenek magukról és az őket körülvevő világról. Ahhoz, hogy minden baranyai fiatal biztonságban élhessen, érvénytelenül kell népszavaznunk április 3-án!" - áll a Amnesty International friss posztjában, valamint azt is írják, hogy a kampányhoz már 400 önkéntes csatlakozott, akik Pécsett és Pécs környékén is folyamatosan szórólapoznak, plakátolnak és folytatnak ilyen fontos beszélgetéseket nap mint nap.

Címlapkép: Amnesty International Magyarország 

Szerző: G.P.