Gerinc: Pécs fideszes polgármestere mossa kezeit a Ledina-ügyben

2018. április 6. 15:11 2018. ápr. 6. 15:11

Levelet írt Páva Zsolt pécsi polgármester a Zsolnay-Ledina ügyben. Szerinte az önkormányzatnak jogi felelőssége már nincs a történetben, viszont morális még akadt, ő ennek szellemében járt el azon dolgozók érdekében, akik a Ledinánál dolgoznak. Őket kisegíti a mostani cégvezetés - állítja Páva, bár árnyalja a képet, hogy a végrehajtás alatt álló társaságnak erre nincs pénze. Nagyon nem ezt ígérték a Fidesz politikusai 2016-ban.

Elfogtunk egy levelet, melyet Páva Zsolt pécsi polgármester írt a Zsolnay-Ledina ügy egyik kárvallottjának.

Az ügyről bővebben ebből a cikkből tájékozódhatnak:

Egyre rosszabbul áll a Ledina-károsultak szénája

Úgy tudjuk: nyugalomra intették a társaságnál már nem dolgozó Ledina-károsultakat, de a cégnek nincs pénze a melósok helyett kifizetni a Zsolnay-kártérítést. Úgy tudjuk, nem nyugodtak meg. Reggel írtunk arról, hogy a Fidesz és politikusai után már az ügyvédjük is kitolatott a Ledina-károsultak mögül.

Páva Zsolt levelében megírta, az önkormányzatot már nem terheli semmilyen felelősség abban, hogy a Zsolnay Porcelánmanufaktúrától átcsábított 117 dolgozónak jogerősen mintegy 25 millió forintnyi kártérítést kell fizetnie volt munkaadójuk felé. Ennek határideje április 6.

A polgármester ugyanakkor levelében leszögezte, a morális felelősség miatt mindent megpróbált elkövetni, hogy a Ledina Épületkerámiánál dolgozó egykori Zsolnay-munkások kártérítési kötelezettségét átvállalja a cégvezetés, és olyan ígéretet kapott, hogy a cégvezetés kifizeti a dolgozóknak az összeget.

Ebben a helyzetben, amit meg lehetett tenni megtettem

- írta a levélben.

Arra azonban már egy árva hangot nem vesztegetett, hogy mi lesz azon munkavállalók sorsa, akik a Zsolnaytól és a Ledinától is eljöttek már. Ez már csak abból a szempontból is fontos lenne, hogy a 117 munkavállaló az önkormányzat erős ráhatására mondott fel azonnali hatállyal a Zsolnay Porcelánmanufaktúránál 2016 nyarának elején.

A Zsolnay-Ledina ügyben Csizi Péternek sem ártana már megszólalnia, elvégre ő utaztatta fel a Parlamentbe a kilépett dolgozókat, akiket a hagyományok őrzőjeként mutatott be. Sajnos azóta ez a lelkesedése alábbhagyott.