Gondban van a pécsi elektromos buszokat is gyártó cég?

2018. május 31. 10:15 2018. máj. 31. 10:15

Sajtóhírek szerint leállt a termelés és a dolgozókat kényszerszabadságra küldték annál a cégnél, mely a Pécsre beszerezni kívánt elektromos buszokat is gyártja.

Gondok lehetnek a Pécsen már egy ideje várt elektromos buszok gyártójával - derül ki az Omnibusz blog Facebook-bejegyzéséből.

A blog szerint ugyanis a cégnél kényszerszabadságra küldték az embereket, és a gyártás is leállt, mert nincsenek alkatrészek.

Omnibusz

Csődközelben az Egyedi, kényszer szabadságon a munkások E hét hétfőtől ne keressen senki sem munkásokat az Ikarus Egyedi Újszász utcai gyárában, ugyanis az embereket szabadságra küldték, mert sem...

"Mindeközben már nem csak a beszállítóknak tartozik a cég, hanem a hitelező bankok is várják a törlesztőrészleteket, amit még nem kaptak meg. Úgy tudjuk, hogy a hitelezők hamarosan végrehajtást kérnek a cég ellen.

Közben olyannyira nem mennek az átadások, hogy a tíz röntgenbuszból egy van kész, a pécsi és tatabányai elektromos buszokból egy sem, a 180 csuklósból pedig 13 lett kész. Egyébként Pécs és Tatabánya hamarosan szerződést bont a céggel"

- áll a bejegyzésben.

Mint ismert, a pécsi városvezetés április végén lapunkkal azt közölte, az első két elektromos busz, amit ettől a cégtől rendeltek, a tervek szerint már nyáron próbaüzemben fog közlekedni a 44-es vonalán.

A buszok darabonként közel 148 millió forintba kerülnek, az összeget az önkormányzat TOP-os, vagyis uniós forrásból állja.

A városháza akkor azt is közölte, hogy nemcsak a fentebb említett cégcsoporttól akarnak beszerezni elektromos buszokat, hanem máshol is nézelődnek. Azt ugyan nem tették hozzá, hogy miért, de vélelmezhetően a gyártócég kapcsán felröppent hírek miatt keresnek más megoldásokat. A cég 180 darab autóbuszt vállalt a BKV-nak és a Volánbusznak (a hármas metró pótlása kapcsán 30 darab csuklósbuszt), de abból többször módosított határidőre is csak az egytizede jött össze - kérdéses műszaki tartalommal.

A Pécsi STOP az ügyben megkereste a pécsi önkormányzatot és a céget is, hogy mi a helyzet.