Halálában is segített a bányász érdekvédő

2016. szeptember 28. 11:33 2016. szept. 28. 11:33

Súlyos betegségben elhunyt Szemán István bányász, ismert baloldali és szakszervezeti aktivista. Évtizedekig dolgozott a föld alatt, utána sok bányásznak érdekvédőként segített. Halálában is önzetlen volt: felajánlott szervei három életet mentettek meg.

Szemán Istvánt sokan ismerték és szerették. Szombat hajnalban érte a halál, végtelenül szerény életet élt, ennek ékes bizonyítéka, hogy bár sokan ismerték és szerették, napokba telt, mire sikerült adatokat találni a múltjáról.

Szemán István 1955-ben születet Ózdon, bányászcsalád sarjaként. Az ottani leépítések után költöztek Pécsre, ipari tanulóként 1970-ben kezdte meg tanulmányait, ahol a családi hagyományokat folytatva 1973-ban végzett vájárként.

1973-ban a tanulmányai befejezése után a Mecseki Vasas bányaüzemben helyezkedett el, ahol 1975-ig dolgozott földalatti vájárként. 1975-ben a Mecseki Uránércbányászati vállalatnál folytatta a munkát, a IV-es üzemben földalatti vájárként helyezkedett el. Később elvégezte a bányagépkezelői tanfolyamot, 1979-ben sikeres robbantómesteri vizsgát tett, majd szakvezető vájárként dolgozott 1994-ig.

1994-ben 40%-os egészségromlást állapítottak meg nála, eltiltották a földalatti munkavégzéstől. 1996 után a bányászok egészségkárosodási járadékát kapta, ám az érdekvédelemben és a közéletben rendkívül aktív részt vállalt.

Ismert baloldali és szakszervezeti aktivistaként számos bányásznak és bajbajutott sorstársának nyújtott segítő kezet, egyebek mellett a Bányászok Érdekvédelmi Kulturális Egyesületének alelnökeként. Állandó résztvevője volt baranyai és budapesti utcai megmozdulásoknak, tüntetéseknek, mindig bátran kiállt a bányászok, a rendőrök, a tanárok, a diákok és mindenki mellett, akinek a regnáló kormány miatt sérültek az érdekei.

Élete végéig, még az utolsó napokban is felemelte szavát az igazságtalanság és az elnyomás ellen, az utolsó napjaiig igyekezett néha már elkeseredetten, olykor kíméletlenül őszinte szavaival, de mindig jobbító szándékkal felrázni környezetét a közönyből, ha máshol nem, akkor az ismert közösségi oldalon.

Szemán István nem csak életében segített önzetlenül mindenkin, akin tehette, de halálában is. Felajánlott szervei a család tájékoztatása szerint három ember életét mentették meg.

Szemán István búcsúztatója október 14-én 14 órakor lesz a pécsi temető dísztermében.