Három helynek annyi - szűkül pécsi vendéglátás palettája

2012. szeptember 9. 17:58 2012. szept. 9. 17:58

Három hely húzta le a rolót Pécsett a közelmúltban: szeptembertől zárva a Tea-Tár, augusztustól nem lehet enni a Király utca végén álló Borostyán Étteremben, illetve az egyetemisták egyik favorit helye, a Rókus Kisvendéglő is lekerült a palettáról.



Szeptember harmadikával bezárt a pécsi Tea-Tár, mely 2003 óta várta a teázás szerelmeseit a Teréz utcában, ezzel egy kellemes, egyedi hellyel szegényedett a város. A Pécsi STOP úgy tudja: tulajdonosa az erősen megcsappant vendégforgalom miatt kényszerült erre a lépésre.
A kedvelt hely anno még reggel tíztől este tízig volt nyitva, de az utolsó időszakban már csak 18 óráig lehetett üldögélni a kétszintes teázóban egy jó zöld, gyümölcs- vagy fekete tea mellett. Bezárásával megszűnt Pécs egyetlen, specifikusan teázó helye, ahol számos táblajátékkal - sakkal, dámával, malommal - is elüthették az időt az ide betérők. A teákat és a kiegészítőket (bögréket, teáskannákat, ajándéktárgyakat) jelenleg erősen akciós áron árulja a tulajdonos keddenként 10-től 14 óráig és csütörtökönként 16-tól 18 óráig a készlet erejéig.

Pécs egyik másik ismert helye, a Rókus Kisvendéglő, közismert nevén Kisrókus is bezárt. A Rókus sétányon található, az egyetemisták által előszeretettel látogatott hely már a nyáron becsukta a kapuit, ennek okáról több szóbeszéd is keringett, hallani lehetett óriási villanyszámla-tartozásról, illetve tulajdonosváltásról is. A kocsma kedvelői szeptember 12-re néma megemlékezésre invitálnak a hely elé. Mint a Facebook-on írják: "Ha Te is szeretted, gyere el kedd este, hozz gyertyát, némi itókát és a cimboráidat.. emlékezzünk meg a bölcsészek egyik kedvenc helyéről egy közös gyertyagyújtással és koccintással." Az esemény egyik kommentelője szerint azonban van még remény: ő úgy tudja, októberben új tulajdonossal újra nyit a szórakozóhely.

A nyár a Király utca végi Borostyán étteremnek is betett, melynek színvonala, az ételek minősége és a kiszolgálása ugyan több ponton megkérdőjelezhető volt, bár menüjét napról napra rengeteg környéken lakó, illetve dolgozó ette. Ajtaján egy kiírás hirdette: augusztus 27-től végleg bezárt. A Pécsi STOP információi szerint a hely csak étteremként szűnt meg, a főzés továbbra is folyik, csak éppen a pécsi közétkeztetést megnyert Hungast egyik konyhájaként működik tovább.