Hiába perelte Tóth Bertalant a MET Zrt.

2017. február 23. 08:07 2017. feb. 23. 08:07

Közel másfél éves pereskedés után a Pécsi Törvényszék szerdán első fokon elutasította a MET Magyarország Zrt. Tóth Bertalan ellen indított személyiségi jogi és kártérítési keresetét. A pécsi politikus azt ígérte: végére jár a fideszes mutyiknak.

„A MET Zrt. azt követően perelt be, hogy 2015-ben sikerrel pereltem ki az MVM-től a nagy gáz-offshore mutyi dokumentumait és nyilvánosságra hoztam, hogyan segített az állam éveken keresztül egy részben offshore hátterű, Orbán Viktor miniszterelnökkel szoros kapcsolatokat ápoló tulajdonossal rendelkező magáncéget. A MET Zrt. több mint 22 millió forint vagyoni és nem vagyoni kártérítést követelt rajtam, de követelését a bíróság elutasította.

Jelzem, hogy sem a perek sem más nem tántoríthat el attól, hogy a fideszes mutyik végére járjak” - írta az MSZP parlamenti frakcióvezetője Facebook-oldalán.

Az ügy előző tárgyalását tavaly októberben tartották.

Az ügy közvetlen előzménye, hogy a MET vezetése szisztematikusan beperelte a 2011 és 2015 között pörgő gázbizniszt firtató lapokat és politikusokat, köztük az ügy élharcosát, Tóth Bertalant, Pécs volt alpolgármesterét, az MSZP parlamenti frakcióvezetőjét.

Az előző tárgyaláson Tóth és ügyvédje felvonultatták az összes olyan embert, akik részt vehettek az üzlet létrejöttében: az állam oldaláról eljött Fellegi Tamás és Németh Lászlóné egykori fejlesztési miniszterek, az állami MVM akkori és jelenlegi főnökei, és olyan menedzserek, akik a MET-nél és az MVM-nél is megfordultak.

Logikus lenne azt gondolni, hogy ezek az emberek nagyon jól értenek az energiakereskedelemhez, hiszen milliárdos tételekről döntenek. Ehhez képest a bíróság előtt büntetőjogi felelősség tudatában állították, hogy fogalmuk sincs olyan alapvető dolgokról sem, mint hogy például a 2010-es évek első felében az orosz vagy a nyugat-európai földgáz volt-e az olcsóbb Magyarországon – írta az ügyről a 444.hu.

Akkoriban teljesen egyértelműen a nyugati gáz volt az olcsóbb, a két volt miniszter gondolkodás nélkül rá is vágta a bíró kérdésére a helyes választ, ám az MVM és a MET menedzserei határozottan állították, erről nekik fogalmuk sincs. Ez olyan, mintha egy olajkereskedő nem tudná, hogy mennyi nagyságrendileg a Brent hordónkénti ára – írta akkor a 444.hu.

A miniszterek viszont arra nem emlékeztek, hogy miért írták alá az üzletet lehetővé tevő rendeleteket.

Márpedig ez a miniszteri rendelet volt az, amelynek nyomán a MET tudott gázt hozni az országba Nyugat felől, ahol azokban az években olcsóbb volt a földgáz piaci ára, mint amennyiért az oroszok hozták a földgázt Magyarországra.

Az Európai Bizottság a határkapacitás piactorzító foglalása miatt eljárást indított a kormánnyal szemben, ezután többet nem hosszabbították meg az üzlethez szükséges miniszteri rendeleteket. Piaci szereplők és ellenzéki politikusok meggyőződése, hogy az egész rendszer arra volt jó, hogy a kormány és az állami MVM helyzetbe hozza a MET-et, ami a Mol leányvállalataként indult, aztán ismeretlen orosz befektetők is beszálltak.

Ám az őszi tárgyaláson sem a két volt miniszter, sem az MVM-es stáb sem volt jobban képben. Mert ugyan mindkét miniszter úgy vélte, valamilyen egyeztetésnek kellett lennie a rendelet előtt, az MVMP-nél dolgozók mind azt mondták, hogy velük előzetesen nem egyeztettek, ők csak megkapták a kötelező feladatot a gáz megvásárlásáról és eladásáról.

A kormányzati kapcsolattartás nem az ő szintjük volt, azt az anyacég, a nagy MVM intézte. Az ottani vezetők viszont nem emlékeztek ilyen egyeztetésekre, hiszen a rendelet csak a leánycégre, az MVMP-re vonatkozott, ezért ez nem az ő szintjük volt. Kizárt, hogy a miniszterek, az MVMP-sek és az MVM-esek is igazat mondjanak, de akkor nem derült ki, hogy ki hazudott a bíróság előtt – így a 444.hu.