Hol vannak az önkormányzat ötmillió forint feletti szerződései?

2014. december 8. 19:03 2014. dec. 8. 19:03

Pécs lehet az egyik legkorruptabb megyeszékhely egy kutatás szerint. Beleástuk magunkat a város honlapjába, és a város által kötött szerződések nyilvánosságával komoly hiányosságokat tapasztaltunk, több ötmillió forint feletti szerződést nem találunk.



Még augusztusban írtuk: a Korrupciókutató-központ Budapest idei felmérése szerint a megyeszékhelyek közül Pécs a sereghajtók között kullog nyitottság és törvénytisztelet tekintetében is, ez pedig azt jelenti, hogy magas korrupciós kockázat mellett működik és rossz példát mutat.
Kicsit beletúrtunk a pécsi önkormányzat honlapjába és komoly hiányosságokat találtunk. Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény értelmében többek közt az alábbi adatoknak fent kell lennie: "Az államháztartás pénzeszközei felhasználásával, az államháztartáshoz tartozó vagyonnal történő gazdálkodással összefüggő, ötmillió forintot elérő vagy azt meghaladó értékű árubeszerzésre, építési beruházásra, szolgáltatás megrendelésre, vagyonértékesítésre, vagyonhasznosításra, vagyon vagy vagyoni értékű jog átadására, valamint koncesszióba adásra vonatkozó szerződések megnevezése (típusa), tárgya, a szerződést kötő felek neve, a szerződés értéke, határozott időre kötött szerződés esetében annak időtartama, valamint az említett adatok változásai, a nemzetbiztonsági, illetve honvédelmi érdekkel közvetlenül összefüggő beszerzések adatai, és a minősített adatok kivételével." Ezeknek az adatoknak 5 évig visszamenőleg kell szerepelnie a gov.pecs.hu-n, de meglehetősen hiányosak.

Szúrópróbaszerűen rákerestünk a Prestige Média Kft.-re, amelyről közérdekű adatigénylés folytán tudjuk, hogy több szerződése is volt az elmúlt években bőven az ötmilliós értékhatár felett. A város honlapján két szerződésre való utalást találtunk az egyik 17 millió forintról szól, míg a másik 2 millióról, utóbbi abszurd módon az értékhatár alatt van. Hiányzik többek közt egy 2012-es szerződés, ami 12,7 millió, egy 2013-as, ami 16 millió, és egy 2014-es, ami 7,3 millió forintról szól.

Nem találtuk meg a honlapon a Hungasttal kötött szerződéseket sem, ami aztán bőven ötmillió forint felett van és egyelőre nem tudjuk, hogy mennyit költ idén vagy jövőre a város közétkeztetésre.

Nem az első alkalom lenne, hogy a pécsi önkormányzat nagyvonalúan bánik a fent említett törvénnyel. Ugyanez a jogszabály kimondja, hogy "a közfeladatot ellátó szerv a feladatkörébe tartozó ügyekben - így különösen az állami és önkormányzati költségvetésre és annak végrehajtására, az állami és önkormányzati vagyon kezelésére, a közpénzek felhasználására és az erre kötött szerződésekre, a piaci szereplők, a magánszervezetek és -személyek részére különleges vagy kizárólagos jogok biztosítására vonatkozóan - köteles elősegíteni és biztosítani a közvélemény pontos és gyors tájékoztatását."

A Pécsi STOP-nak van olyan kérdéssora, amit még augusztusban juttatott el az önkormányzathoz, és még a mai napig nem kaptunk választ. Elméletileg ugyanez a törvény kimondja, hogy "Az igény teljesítésének megtagadásáról, annak indokaival, valamint az igénylőt e törvény alapján megillető jogorvoslati lehetőségekről való tájékoztatással együtt, 8 napon belül írásban vagy - ha az igényben elektronikus levelezési címét közölte - elektronikus levélben értesíteni kell az igénylőt." A jelek arra utalnak, hogy nem túlságosan izgatja a városházát az a momentum, hogy a jelek szerint törvényt sérthetnek, de most teszünk egy próbát:

A pécsi önkormányzatot megkerestük a honlapjának a hiányosságaival kapcsolatos kérdéseinkkel, amint válaszaikat megkapjuk, publikáljuk.

Forrás: Forrás: Pécsi Stop