Idén is páratlan élményekkel gazdagodhatunk a Fényfesztiválon

2024. június 11. 13:02 2024. jún. 11. 13:02

Pécs hangulatos utcáin, terein, a város galériáiban és néhány különleges helyszínen, amelyek csak a rendezvény alatt nyitják meg kapuikat, ismét külföldi művészek épületvetítései és helyszínspecifikus fényalkotásai ejtik ámulatba a látogatókat. Íme a programok:

A július 4–7. között tartó fesztiválon az érdeklődők analóg és digitális technikán alapuló fényalkotásokkal, valamint statikus és interaktív fényinstallációkkal találkozhatnak – jelentette be a ZsÖK sajtóközleményében.

A Kodály Központ koncerttermében lesz látható a fiatal japán művész, Shohei Fujimoto "intangible #form" című műve. Első magyarországi bemutatójában több száz vörösen izzó lézersugár alkotta térbeli struktúrák mozgása tölti meg a hatalmas teret.

 

A Kodály Központ melletti Balokány Liget elvarázsolt fényerdővé változik a Lucid Collective jóvoltából. A park a fény, a hang és a köd együttes játékával vibráló és nyugalmat árasztó szentéllyé alakul át, energiahatékony és fenntartható anyagok felhasználásával.

A Bóbita Bábszínház szabadtéri színpadán egy öt részből álló, élő festészeti performanszként is értelmezhető generatív lézervetítést tekinthetnek meg az érdeklődők.

A Janus Pannonius utcát borító Fényszőnyeg idei alkotója Fork Imre lesz, akinek munkáit már 25 éve csodálhatja a közönség. Több művével az m21 Galéria Street Up nemzetközi urban art kiállításán is találkozhatunk a fesztivál alatt.

Új attrakcióval bővül idén a program, ugyanis debütál a Szepesy utcában a lépésekre mozgásba lendülő járda.

A Széchenyi téri dzsámi központi eleme egy napszerű égitest lesz, amelynek részévé válhatnak a látogatók.

Az ÁRKÁD-ban a Limelight csapata egy 5 perces 3D-vetítéssel készül, ami az élet keletkezését mutatja be.

A Nádor Galéria kistermében a Stolen fire című digitális mű kísérletet tesz az elidegenedésből fakadó hiányérzetek illúzióval való pótlására. A nagyteremben egy mesterséges intelligenciával vezérelt robotkar mozgat projektort, amelynek tartalmát a látogatók alakíthatják a LuminAI segítségével.

A sci-fi rajongókat a baranyai közgyűlés dísztermében Joanie Lemercier francia fényművész audiovizuális installációja várja. A COSMOS.1999 című mű a technológiai fejlődés optimizmusát kritizálja, és egy utazást kínál a múlt, a jelen és a jövő között.

A Jakováli Hasszán dzsámiban délután audiovizuális előadások, este kupolavetítések lesznek láthatók. Bemutatják a tavalyi közönségdíjas thaiföldi DecideKit és a 2021-es győztes német ruestungsschmie.de csapat munkáit.

A Színház téren lézertáncot, a Barbakán hengeres épületén a poklot és a mennyet összekötő tengelyt, a Civil Közösségek Házában a Light Art Museum Budapest kiállítását, a Cella Septichora Látogatóközpontban holografikus vásznat láthatunk. A Martyn Ferenc Múzeum udvarán a Fényművésztelepen egyetemi diákok és fiatal művészek alkotásai, a Fénybütyköldében világító tárgyak készítése várja a látogatókat.

A Fény Útja és a fesztivál közterületi látványosságai ingyenesen látogathatók, míg a zárt térben lévő programok karszalaggal tekinthetők meg. További információk és jegyek a zsolnayfenyfesztival.hu oldalon.

 

A Fény Útja nyitvatartása: csütörtök, péntek, szombat: 21.30–01.00, vasárnap: 21.30–00.00. A Kodály Központ, a Civil Közösségek Háza és a Jakováli Hasszán Dzsámi péntektől vasárnapig már déltől várja az érdeklődőket.

 

Forrás: ZsÖK / PécsMa