Idén nyáron már elektromos buszok tarthatnak próbaüzemet Pécsen

2018. április 26. 13:30 2018. ápr. 26. 13:30

Közel 148 millió forintba fog kerülni az a két elektromos busz, amelyet már egy ideje terveznek forgalomba állítani Pécsen. A legújabb hírek szerint idén nyáron már megindulhat a próbaüzem, tíz másik elektromos busz pedig 2019-ben érkezhet a megyeszékhelyre.

A tervek szerint idén nyáron már a próbaüzemét tarthatja meg Pécsen a több éve tervezett két elektromos busz, de jövőre akár még másik tíz darab is érkezhet.

Mint ismert, a hazai elektromos buszok gyártásáért felelős cég körül eléggé zavaros a helyzet, a Pécsi STOP ezért is kereste meg a városvezetést, hogy jelenleg mit lehet tudni az elektromos buszok beszerzéséről.

A pécsi önkormányzat kérdéseinkre a következő választ küldte:

"Két pályázat keretén belül kerül sor elektromos buszok beszerzésére, mindkét pályázat esetében az uniós támogatást a város már elnyerte.

Az első két busz a 44-es vonalán fog járni a belvárosban. Ezek a buszok nagyságrendileg 147,5 millió Ft-os darabonkénti áron kerültek beszerzésre TOP-forrásból.

A buszok terveink szerint már a nyáron próbaüzem keretében forgalomba állnak.

További 10 busz beszerzésére van lehetőség, az ún. IKOP pályázat támogatásából (ez az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program rövidítése), ezek a buszok pedig legkésőbb 2019-ben állnának forgalomba a pályázat ütemezése szerint" - olvasható a városvezetés válaszában.

Arra is rákérdeztük az önkormányzatnál, hogy az elektromos buszok gyártója körüli hírek ellenére kitartanak-e a cég mellett, vagy más beszállítót keresnek.

"Egy korábban lefolytatott közbeszerzési eljárást az akkori nevén Evopro cégcsoport nyert meg, mindemellett azonban a város folyamatosan gondolkodik azon, hogy a közlekedési igényeket megfelelő méretű és kapacitású, elektromos meghajtású buszokkal elégítse ki.

Ma már a technológia rendelkezésre áll és a piacon beszerezhetők szóló, illetve akár csuklós elektromos buszok is, melynek megfelelően a városvezetés ilyen járművek pályázati forrásból történő beszerzését is tervezi" - áll a válaszlevélben.