Ismét összefogtak az önkormányzati cégek, ezúttal Györgytelepet tisztítják meg

2021. április 17. 13:07 2021. ápr. 17. 13:07

2021. február végén a Pécsi Ellátó Központ (PEK), a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. és a BIOKOM Nonprofit Kft. közös összefogása révén tisztult meg, és nyerte vissza régi arculatát Pécsbányatelepen a Kórház u. 6. sz. épület környéke. A sikeres együttműködést folytatva a PEK és a BIOKOM most még nagyobb köztisztasági probléma közös leküzdését határozta el: Györgytelepet fogják kitakarítani- írja a pécsi önkormányzat a szerkesztőségünknek megküldött közleményében.

A területen lévő lakóingatlanok közvetlen környezetét jelenleg több, esetenként igen kiterjedt illegális hulladéklerakó borítja. Ez az esztétikai problémán túl közegészségügyi szempontból is kimondottan aggályos. Az előzetes felmérés alapján az összesen 25 ezer négyzetméter nagyságú területen hozzávetőlegesen mintegy 2-300 köbméter lom és háztartási hulladék, valamint 10-20 köbméter építési törmelék található. Ezek összegyűjtését és konténerbe pakolását nehezíti, hogy a sűrű cserjék miatt a szemét nem is mindenhol hozzáférhető a takarító munkatársak számára, ezért az érdemi munka megkezdése előtt még a szükséges bozótirtást is el kell végezni- tudatják.

A munkamegosztás alapján a PEK az élőmunkát biztosítja, míg a BIOKOM a konténeres hulladékszállításról és a hulladékkezelésről fog gondoskodni. A kivitelezés 2021. március 31-én kezdődött, és 10-15 fő fizikai dolgozó fogja előreláthatólag 6 hétig folyamatosan végezni. A Györgytelepen található illegális hulladéklerakó felszámolása nettó 4 millió forintba kerül majd.

 

Az elmúlt hetekben beszámoltunk róla, hogy a BIOKOM Nkft. pályázati forrásból tette rendbe a Zsolnay focipálya környékét és hírt adtunk arról, hogy István-aknán is felszámolták az illegális szemétlerakót. Kisebb munkával a Melinda utcai garázssornál, a Tildy Zoltán utcában és az Ürögi fasornál is rendezték a környezetet a BIOKOM NKft. munkatársai, akik rövidesen a Pécs-Romonya összekötő úton kialakult illegális lerakót is megtisztítják. Ezzel valamennyi pécsi önkormányzati tulajdonú ingatlanon felszámolják az évek során keletkezett illegális hulladéklerakókat.

 

Igyekszünk minden lehetőséget megragadni, hogy a városképet romboló illegális hulladéklerakókat felszámoljuk. Mivel ezek a lerakatok általában lakóingatlanok közvetlen környezetében alakultak ki, ezért nemcsak városképi, hanem közegészségügyi szempontból is fontos a felszámolásuk. Arra is kiemelt figyelmet fordítunk, hogy megelőzzük az újabb lerakók kialakulását, és ezzel szebbé és élhetőbbé tegyük a várost – összegezte Sík László Lajos, a Kommunális Bizottság elnöke.

 

Azért, hogy ne keletkezzenek újabb szeméthegyek, a BIOKOM NKft. munkatársai és a Közterület-felügyelet járőrei is folyamatosan ellenőrzik majd az érintett területeket. Emellett több, könnyen mobilizálható vadkamerát is használnak majd ahhoz, hogy az illegális szemetelőket azonosítsák, és ellenük szabálysértési eljárást indítsanak.

Forrás: Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata