Jó sokba került eddig a pécsieknek Vári Attila

2019. szeptember 16. 09:45 2019. szept. 16. 09:45

Majdnem kétszáz millió forintot kóstált 2010 óta a pécsieknek, hogy a budafok-tétényi Vári Attila vezeti adóforintjaikból a pécsi önkormányzat sportcégét. Csak a lakhatási támogatás, amit rajta kívül kevés Pécsett élő pécsi kap, 20 milliójába kerülhetett az itteni adófizetőknek, miközben a 9 éve általa vezetett cég azért finoman szólva sem brillírozott, sem a fejlesztések, sem a gazdálkodás terén.

Amint azt nemrég megírtuk, Vári Attila, aki polgármesteri kampánya szerint annyira pécsi, hogy visszamenőleg épp hogy nem nevelt saját szőlőtőkéket, valójában lakhatási támogatást kap, mégpedig nem is keveset. Amit azért nem sok helyben élő és dolgozó pécsi mondhat el magáról. A Vári által 9 éve vezetett PSN Zrt. nyilvános adatai szerint 2010-ben 1,93 millió forint szerepelt a cég közhasznúsági beszámolójában „költségtérítések” címszó alatt, ez 2011-re 2,7 millió forintra nőtt, azóta nagyjából stagnált. A változatosság kedvéért 2014-ben „természetbeni juttatás” címszó alatt szerepelt a cég nyilvánosságra hozott adatai szerint, 2015-ben meg egyszerűen üresen hagyták a juttatás megnevezésére szolgáló rubrikát. 2018-ban egyértelműen „lakhatási támogatás” címen könyvelt el a PSN 2,7 millió forint kiadást.

Márpedig a honlap „üvegzseb” címszava alatt egyetlen ember juttatásainál szerepel havi 150 ezer forint lakhatási támogatás, ez pedig Vári Attila vezérigazgató. Vári havi bruttó bére a dokumentum szerint 1,1 millió forint, a polgármesterjelöltté vált sportvezetőnek bérelt kocsi is jár.

Az utóbbi költsége ismeretlen, de a budapesti sportoló – akinek csak a kampány kései kezdetére, 2019. június elsejére kerítettek pécsi lakcímet, neve azóta sem olvasható az itteni postaládáján, és budapesti kerületének hivatalos önkormányzati honlapja is helyiként hivatkozik rá – így is komoly pénzébe került a pécsieknek.

Egy gyors számolás alapján 2010 óta mintegy 120 milliós bért kapott Vári, ehhez jött még mintegy 20 millió forint lakhatási támogatás a távol élő szakembernek. Mindezt mintegy 50 milliós járulék tetézi, ami már a neki bérelt 6-os Mazda költségei nélkül is a 200 milliós tartományba löki a Fidesz polgármesterjelöltjével kapcsolatos költségeket.

Ami önmagában még lehetne sok is, meg nem annyira sok is (kevés azért aligha). Kevésbé tűnne soknak, ha cserébe az általa vezetett PSN Zrt. komoly sportdiplomáciai sikereket ért volna el a 9 év alatt, vagy létesítményei azt a színvonalat képviselnék, amilyeneket Vári mondjuk Budapesten megszokott. Ám előbbikről nemigen lehetett hallani, utóbbiakat illetően meg nemrég a Szabad Pécs írt igen beható és lehangoló anyagot. Ebből kiderül: nem hogy komolyabb lobbierőt nem tudott felmutatni, de a legtöbb létesítményben az idő is megállni látszik. A jégpályán fejlesztettek ugyan, de ott meg kár volt: enyhébb időben gyakorlatilag lehetetlen üzemeltetni. A régóta vágyott fejlesztések közül a legfájóbb mégis egy tisztességes pécsi fürdő hiánya, mit Páva és Vári egyszerűen képtelenek voltak összehozni, bár az előkészítésre máris százmilliók mentek el.

Jó, de ekkora fizetésért cserébe legalább a PSN Zrt. gazdálkodása sikeres, vagy legalább elég feszes? - kérdezhetnék joggal a pécsiek. A rövid válasz: nem. A cég 2018-as beszámolójából kiderül: bár összesen 1,6 milliárd forint támogatást/pályázati pénzt kapott a PSN 2018-ban, így is csak egy igen szerény, mínusz 16,5 milliós eredményre futotta.

Vári Attila, a Fidesz Pécsnek szánt polgármesterjelöltjének szlogenje most az: „Pécs, a siker városa”. Ehhez mondjuk nem lett volna rossz belépő, ha a PSN meg 2010 óta a „siker cége” lett volna.

Forrás: Pécsi STOP