Vári Attila annyira pécsi, hogy lakhatási támogatást kap az 1,1 milliós havi fizetése mellé

2019. szeptember 12. 13:15 2019. szept. 12. 13:15

Bár a kampány hajrájában kerítettek a Fidesz tétényi, amúgy módfelett pécsi polgármesterjelöltjének pécsi lakcímet, a mai napig lakhatási támogatást kap a pécsi önkormányzat sportcégétől, amit azért nagyon kevés pécsi mondhat el magáról. Közben havi bruttó 1,1 millió forintért vezeti a PSN Zrt.-t, a szép fizetéshez bérelt kocsi is jár.

Átnézve a PSN Zrt. beszámolóit és közhasznúsági jelentéseit, szemet szúr egy kezdetben 2, később 2,7 millió forintos összeg.

2010-ben 1,93 millió forint szerepelt a cég közhasznúsági beszámolójában „költségtérítések” címszó alatt, ez 2011-re 2,7 millió forintra nőtt, azóta nagyjából stagnált. A változatosság kedvéért 2014-ben „természetbeni juttatás” címszó alatt szerepelt a cég nyilvánosságra hozott adatai szerint, 2015-ben meg egyszerűen üresen hagyták a juttatás megnevezésére szolgáló rubrikát.

2018-ban egyértelműen „lakhatási támogatás” címen könyvelt el a PSN 2,7 millió forint kiadást.

Márpedig a honlap „üvegzseb” címszava alatt egyetlen ember juttatásainál szerepel havi 150 ezer forint lakhatási támogatás, ez pedig Vári Attila vezérigazgató. Vári havi bruttó bére a dokumentum szerint 1,1 millió forint, a polgármesterjelöltté vált sportvezetőnek bérelt kocsi is jár.


A helyzetet tovább árnyalja a NAV tájékoztatása a lakhatási támogatást érintő 2017. januárjában bevezetett változásokról, miszerint ennek feltétele, hogy a támogatott a munkahelyétől 60-nál több kilométerre lakjon. Például Budafok-Tétényen. Mint Vári Attila. Amint az a cég 2018-as beszámolójából is látszik.

Az árulkodó beszámoló

Nem is lenne ezzel semmi baj, ha nem lenne ez az irtózatos kettősség. A PSN könyvelése és a Várinak kifizetett pénzek alapján a vezérigazgató egyértelműen budapesti, ám Facebook-oldalán és jelölti kampányában polgármester aspiránsként meg állandóan azt szajkózza, hogy ha valaki, akkor ő aztán pécsi. Erről egyebek mellett itt, itt és itt írtunk.

Pedig a két Vári Attila egy és ugyanaz az ember.

Talán annyi gond mégis akad ezzel, hogy a 2017-es jogszabályváltozás után sok pécsi cég kénytelen volt megszüntetni dolgozói lakhatási támogatását, mivel ugyanaz a bő 40%-os teher került rá, mint a bérekre, amit a társaságok zöme már nem tudott kiszenvedni. Óriási szerencse, hogy a pécsi adófizetők kegyeit élvező PSN Zrt. nem kényszerült rá erre a megszorításra.

Sőt, meg sem kottyan – a közel 800 milliós városi, idén meg kormánytámogatás mellett amúgy 2018-ban mínusz 16 milliós eredménnyel zárt év után -, még azután sem, hogy Vári Attilának a kampány hajrájában sebtiben keletkezett egy pécsi lakcíme.

Ha te pécsi vagy, és nem kapsz a munkahelyedtől lakhatási támogatást, habozás nélkül kezd el ütni az asztalt.

 

Szerző: Barabás Béla

Forrás: Pécsi STOP