Kaposváron tárgyalhatják a többmilliárdos pécsi Volvo-buszbeszerzés ügyét

2020. szeptember 4. 09:33 2020. szept. 4. 09:33

A Szabad Pécs információi szerint a pécsi bírók elfogultságot jelentettek be, emiatt a Volvo-buszok több mint három milliárd forintos beszerzése miatt indult ügyben várhatóan Kaposvárra kerül majd át a tárgyalás.

A Szabad Pécs úgy értesült, hogy a Pécsi Törvényszék kizárásáról határozott a Pécsi Ítélőtábla a Volvo-buszbeszerzés ügyében, amelynél a nyomozást különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó gazdasági csalás és pénzmosás gyanúja miatt folytatta a rendőrség.



Gyors összefoglaló az ügyről: 2015-ben az akkor még fideszes vezetésű Pécs városa 3,5 milliárd forintos hitelből szerzett be 115 használt Volvo-buszt Hollandiából. 

Az akkor még működő Népszabadság cikkéből 2016. június 4-én kiderült, jó egymilliárd forinttal olcsóbban is meg lehetett volna szerezni a holland buszokat.

2016. novemberében rendelték el a nyomozást, melyet a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság kapott meg, iratlefoglalások is voltak a városi buszos cégnél, aztán 2019 elején kiderült, hogy három gyanúsítottja van a nyomozásnak, és hogy Hollandiában is zajlik egy eljárás a buszbeszerzés kapcsán (sőt, Szerbia felé is jogsegélykérelemmel élt az ügyészség 2017-ben). A nyomozást idén januárban zárta le a rendőrség, ugyanakkor május végén még nem történt meg a vádemelés.



A lap információi szerint a kizárásra azért volt szükség, mert a Pécsi Törvényszék összes, a tárgyalásra kijelölhető bírája elfogultságot jelentett be. Az ok a lap szerint vélelmezhetően az, hogy Páva Zsolt korábbi pécsi polgármester felesége a törvényszéken dolgozik bíróként.

A Szabad Pécs úgy értesült, várhatóan októberben, vagy novemberben indul a per Kaposváron (ahol már van kijelölt bíró az ügyben), de ebbe még beleszólhat a járványhelyzet.

 

Címlapkép: Pécsi STOP

Forrás: Pécsi STOP/Szabad Pécs