Két hét alatt majdnem 400 fővel nőtt meg Baranyában az igazolt fertőzöttek száma

2020. október 2. 13:43 2020. okt. 2. 13:43

Szeptember közepén összesítettük, hogy az előző hetekben hogyan nőtt a baranyai beazonosított fertőzöttek létszáma. Akkor az derült ki, hogy szeptember 4.és 18. között 200 fővel ugrott meg a számuk. Eltelt újabb két hét, az ugrás most 6 fő híján 400 fő ezen idő alatt.

Szeptember 18-án cikkeztünk arról, hogy az előző hetekben hogyan változott Baranyában a beazonosított COVID-fertőzöttek száma a kormány által fenntartott és kezelt koronavirus.gov.hu-n megjelenő napi adatok alapján.

Akkor augusztus 21-ig követtük vissza a pénteki adatokat (augusztus 21., 28., szeptember 4., szeptember 11. és 18.), az igazolt fertőzöttek létszáma így nézett ki a megyében:

  • augusztus 21.: 58 fő;
  • augusztus 28.: 67 fő;
  • szeptember 04.: 118 fő;
  • szeptember 11.: 219 fő;
  • szeptember 18.: 318 fő.

 

Az utolsó vizsgált dátum óta eltelt újabb két hét, így most ismét megnéztük a beazonosított fertőzöttek számának változását. Az előző két pénteken az igazolt fertőzöttek létszáma a következő volt Baranyában:

 

Ha a szeptember 18-ai adatot vesszük kiindulási értéknek, akkor jól látható, egy hét alatt 158 fővel ugrott meg a megyében a létszám, két hét alatt pedig 394 fős növekedés történt Baranyában. A szeptember 25. és október 2. között eltelt egy hét alatt a növekedés mértéke 236 főt tesz ki.

Ugyanakkor, ahogy két héttel ezelőtti cikkünkben is jeleztük, az összevetésünk abból a szempontból hiányos, hogy nem tudjuk, hány aktív fertőzött van Baranyában, ezt ugyanis megyei szintre lebontva nem közli a kormány által fenntartott és frissített koronavirus.gov.hu (Ha a gyógyultak és az elhunytak számát kivonjuk a napi fertőzött-összlétszámból, akkor kapjuk meg az aktív fertőzöttek számát.) Csak országos adatokat ismerünk (és ezen belül budapesti és vidék bontás van még), ezek a következők voltak augusztus 21-től:

 

Az sem mellékes tény, hogy adott napon épp mennyi mintavétel történt, mert kevés darabszámú vizsgálatból értelemszerűen kevés fertőzött jön össze, míg nagyobb darabszámú vizsgálat esetén több fertőzött kerülhet elő. Az Átlátszó oknyomozó portálhoz tartozó Atlo.hu adatvizualizációs oldal napi szinten gyűjti a koronavírus-adatokat, többek közt a mintavételek számát, ebből a táblázatból kiolvashatóak a napi adatok (amiket a kormányzati koronavírus-oldalról vettek), illetve grafikonokon is szemléltetik a változásokat. A grafikonokból például kiolvasható, hogy az eddigi (a járvány magyarországi megjelenése és hivatalos, kormányzati követése óta) legtöbb új mintavételt - 13 461 darabot - szeptember 23-án jelezték a kormányzati honlapon.

A pécsi virológus szerint komolyabb intézkedések kellenek

Jakab Ferenc pécsi virológus professzor, a nemzeti virológiai kutatócsport vezetője egy online beszélgetésen sürgette a komolyabb intézkedéseket, mert elmondása szerint nem látszik, hogy tetőzne a járvány, csak az, hogy egyre növekednek a fertőzötti számok. A professzor és csapata szeptember közepén figyelmeztetett a floridai példára, miszerint a fiatalok fertőzödtek meg először, aztán pár héttel később az idősebb korosztályon belül kezdett egyre inkább terjedni a járvány, és a halálesetek száma is emelkedni kezdett. Jakab Ferenc professzor aggodalmát ugyanakkor Orbán Balázs miniszterhelyettes "riogatásnak" ítélte. Az esetről bővebben ebben a cikkben olvashat:

 

Szerző: V.G.

Címlapkép: Illusztráció/pixabay.com CC0

Forrás: Pécsi STOP