Két hét alatt kétszáz fővel ugrott meg Baranyában a beazonosított fertőzöttek száma

2020. szeptember 18. 15:53 2020. szept. 18. 15:53

Egy hónapja még csak 58 beazonosított fertőzött volt a megyében. Ugyanakkor azt továbbra sem tudni, hogy hány aktív fertőzött van jelenleg Baranyában, mert csak az országos szám ismert.

Szeptember 18-án, pénteken a kormány által fenntartott koronavirus.gov.hu adatai szerint Baranya megyében 318 beazonosított fertőzöttet tartottak nyilván - írtuk cikkünkben

A péntek reggeli adatok kapcsán megnéztük, hogy egy héttel ezelőtt hány beazonosított fertőzött volt Baranyában. Szeptember 11-ei cikkünk szerint aznap reggel 219 főt tartottak nyilván megyénkben igazolt fertőzöttként, vagyis egy hét alatt 99 fős volt az ugrás.

Szeptember 4-én (ugyancsak péntek) a kormányzati honlap adatai szerint 118 beazonosított fertőzött volt Baranyában nyilvántartva - vagyis aznap még kereken 200 fővel volt kevesebb a mai létszámnál. 

Augusztus 28-án (ami szintén péntek) a koronavirus.gov.hu adatai szerint Baranyában 67 beazonosított fertőzöttet tartottak nyilván - egy héttel későbbre már 53 fővel nőtt meg a létszám.

Augusztus 21-én pedig (szintúgy péntek) Baranyában mindössze 58 fő volt a regisztrált fertőzöttek száma. 

Az azonosított új koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon 2020. augusztus 1-jétől - Forrás: MTI-grafika

 

Az idézett adatokból látható, egy hónap alatt 58 főről 318 főre nőtt az igazolt fertőzöttek száma a megyében, vagyis 260 fős az ugrás négy hét alatt - és ebből 200-an az elmúlt két hétben kerültek be a nyilvántartásba. 

Ugyanakkor az összevetés abból a szempontból hiányos, hogy nem tudjuk, a vizsgált napokon hány fő számított aktív fertőzöttnek a megyében (hiszen a beazonosított fertőzöttek létszámában a gyógyultak és elhunytak is szerepelnek, mióta Magyarországon is felütötte a fejét a járvány). 

Az adott napi aktív fertőzötti létszámot csak országos szinten (ezen belül csak budapesti és vidéki összesítése létezik napi szinten) ismerjük, országosan a következő volt a létszám a fentebb vizsgált napokon:

 

Megyei szintű bontás nincs állandóan a kormányzati honlapon, az utolsó ilyet augusztus 4-én közölték, akkor mindössze 3 aktív fertőzött volt Baranyában. Azóta azonban egyre több ilyen esetről lehetett hallani ( a teljesség igénye nélkül: gólyatáborokpécsváradi focicsapat; fekedi és véméndi rendezvényeken megforduló fertőzött személy; az Integrált Nappali szociális Intézmény egyik dolgozójának pozitív tesztje; a Babitsban és a Deák Ferenc iskolában történt fertőzések; vagy a legfrissebb, a PVSK hét játékosának fertőzése). 

Éppen ezért tartsa be mindenki a három alapszabályt:

  • orrot és szájat egyaránt takaró maszk* viselése zárt helyeken, tömegközlekedés járművein;
  • gyakori és alapos kézmosás;
  • legalább másfél méteres szociális védőtávolság tartása.

Frissítés (18:30)

* Cikkünk első verziójában még az szerepelt, hogy maszk helyett jó a sál, vagy a kendő viselése is, ám pénteken délután Müller Cecília országos tisztifőorvos az MTI-nek a következőt mondta:

"(...) a rendelkezés értelmében az arc eltakarására a sál már nem lesz elegendő, szabályos maszkot kell viselni."

Az MTI híre szerint hétfőtől kötelező lesz a maszkviselés a bevásárlóközpontokban, a mozikban, színházakban, múzeumokban, könyvtárakban, a postai és egyéb ügyfélszolgálatokon is, továbbá a tömegközlekedési eszközökön túl azok megállóiban, váróhelyiségeiben is, valamint a sportlétesítményekben. A szabályok be nem tartását szankcionálhatják az üzemeltetők, működtetők maguk is, a maszkot nem viselőt felszólíthatják annak viselésére, de rendőrt is hívhatnak, ha valaki nem teljesíti ezt. Emellett a kormányhivatalok népegészségügyi szakemberei is ellenőrizhetnek hétfőtől.

Hogy mi minden változik még hétfőtől, azt ebben és ebben a cikkben lehet elolvasni.

 

Szerző: V.G.

Címlapkép: Illusztráció - pixabay.com CCO

Forrás: Pécsi STOP