Két pécsi nappali melegedő nyitvatartását is hosszabbítják januártól

2019. december 27. 08:05 2019. dec. 27. 08:05

Január elsejétől két pécsi intézmény is hosszabbított nyitvatartással várja a hajléktalanokat.

A kormány honlapján található pdf-fájl szerint 2020. január elsejétől több nappali melegedőintézmény nyitvatartását is meghosszabbítják. 

Mint ismert, a kormány tavaly október 15-tel vezette be az úgynevezett "hajléktalantörvényt", ami a közterületen való életvitelszerű élést nyilvánította büntethetővé). 

A nappali melegedők hosszított nyitvatartásáról pár nappal későb, október 18-án beszélt Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár Zalaegerszegen. Mint mondta, "egy közelmúltbeli jogszabálymódosítás miatt össze kell hangolni a nappali és az éjjeli menedékhelyek nyitvatartását, hogy a nap 24 órájában biztosítható legyen az ellátás."

A kormány honlapján található lista szerint Pécsen két intézménynél lesz hosszabbított nyitvatartás 2020. január elsejétől:

  • az egyik a Pécsi Egyházmegye alá tartozó Remény Háza-Domus Spei, amely a Tüskésréti út 8. szám alatt található.
  • A másik intézmény pedig a Támasz Alapítvány alá tartozó, Dugonics utca 26. szám alatt található integrált intézmény. 

Az intézmény vezetője, Fonyó József november elején arról beszélt a Pécsi STOP-nak, hogy Pécsen idén olyan 1000-1500 fő között van a hajléktalanok létszáma, bár az utcán élőké egyre inkább csökken az egészésgi állapotuk leromlása miatt. Az intézményvezető több más mellett arra is kitért, hogy egy új épületre is szükség lenne már az ellátás miatt.

Forrás: Pécsi STOP