Kezdődik a Pécs Pride - Hatalmas lesz a rendőri készültség, itt van minden, amit az eseményről tudni kell

2021. szeptember 18. 08:14 2021. szept. 18. 08:14

A mai nap igazán különleges ugyanis, ma kerül megrendezésre az első vidéki Pride felvonulás, aminek Pécs városa ad otthont. A menet a Kossuth térről indul majd a Szent István térre, délután négy órakor, de már három órától lehet gyülekezni. Az eseményről a Pécsi STOP is a helyszínről tudósít majd. 

Lapunk a témában több cikket is írt, példának okán pont a napokban adtunk arról hírt, hogy Hoppál Péter a közösségi oldalán reklámozza, hogy szerinte a bal oldal szervezi a Pride-ot. Ezt az írásunkat itt lehet elolvasni. 

Információink szerint az eseményen lesz mihazánkos ellentüntetés, ami az előzmények függvényében egyáltalán nem meglepő, hiszen mint ahogyan azt a Pécsi STOP is megírta a Mi Hazánk Ifjai logójával ellátott gyűlöletkeltő matricák jelentek meg Pécs utcáin, amiket Péterffy Attila polgármester haladéktalanul eltávolíttatott, illetve feljelentést is tett az ügyben, ismeretlen tettes ellen. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

Továbbá lapunk információi szerint Kővári Jánosék is szerveznek valamit, bár lehet hogy részükről csak a délelőtti családi program meríti majd ki a nemtetszést, hiszen mint megírtuk ma délelőtt 10 órai kezdettel Kőváriék a Széchenyi térre várják a családokat, abban a szellemeben, hogy ""szeretnék a pécsi többségi társadalom értékválalláasát is megmutatni, azaz a családok melletti kiállást szeretnénk megszervezni, szombaton délelőtt 10 órakor a Széchenyi téren". 

Kapcsolódó: Felvonulásról, gyávaságról, józanságról

Mint ismert Kőváriék nem igazán tudták túltenni magukat azon, hogy Pécsett Pride lesz, rendkívüli közgyűlést is akartak összehívni, ám erre az önkormányzat úgy reagált: "Tartalmi és formai okok miatt sem hívható össze rendkívüli közgyűlés a Pécs Pride ügyében. A Kővári János és hat képviselőtársa által kezdeményezett határozat Magyarország Alaptörvényét sértené, a pécsi önkormányzat ugyanis nem hozhat döntést a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó, a rendőrség által engedélyezett rendezvényről."

"A Pécs Pride szervezői eleget tettek a gyülekezési törvényben rögzített kötelezettségüknek, és a felvonulást előzetesen, már hónapokkal ezelőtt bejelentették a rendőrségnek. A rendőrség a rendezvény megtartását tudomásul vette, így szeptember 18-án megrendezik az első vidéki esélyegyenlőségi felvonulást, a Pécs Pride-ot." A teljes közlemény itt olvasható. 

 

Ez is érdekelhet: 

 

Rendőri készültség

A mai Pride felvonuláson egyébként nagy lesz a rendőri készültség is, déltől pedig lezárják a belvárost is. Bemenni csak az ott élőknek, ott dolgozóknak, illetve a Pécs Pride-ra igyekvőknek lehet majd - dél és este hat óra között - a rendőrség a napokban pedig házról házra is járt. 

Kik a szervezők? 

Ezt azért fontos újra tisztáznunk, mert Hoppál úr állításával szemben nem a megfoghatatlan baloldalról van szó, ugyanis a Pécs Pride-ot a Diverse Youth Network szervezei. Mint ismert szeptember 13-án, hétfőn kezdődött az az emberi jogi fesztivál a városban, melynek a záróeseménye az első vidéki Pride. 

A szervezők a közösségi oldalon az eseményről ezt írták: 

“Bárhol Szabad!” - így szól az első vidéki Pride Felvonulás szlogenje. Szabad Budapesten, Szabad Pécsett, szabad bárhol megünnepelni a Szabadságot, ami a sokszínű identitásainkban rejlik!

A Felvonulást az egyhetes Freedom of my Identity Emberi Jogi Fesztivál előzi meg.

Az első vidéki Pride rólad szól, hozzád szól! Hasonlóképpen szól azonban egymásról is. Azokról a hidakról, melyekkel átszelhetjük különbözőségeinket és meglelhetjük a kapcsolódás kínálta lehetőségeket. Ez pedig túlmutat az LMBTQ+ közösségen! 2021-ben, Magyarországon számos csoport tagjait éri hátrányos megkülönböztetés a munkahelyén, az iskolában, a családjában és az utcán egyaránt. Százezrek félnek attól, hogy bántalmazzák őket azért, mert mernek bátrak és önvalósak lenni! Nem elégszünk meg azzal, ha megtűrnek minket! Felemeljük hangunkat az LMBTQ+ emberekért, a Romákért, a Zsidó közösségekért, a helyi nemzetiségi csoportokért és azokért az Emberekért, akiknek 2021-ben, Magyarországon félniük kell. Mutassuk meg együtt, hogy erősek vagyunk és számottevő a hangunk! Nyitott szívvel várunk mindenkit, aki egyetért a fenti céljainkkal! Légy akár az LMBTQ+ közösség vagy más kisebbségi csoport tagja, támogató szülő vagy barát, a Te hangod is számít, mindenki jelenléte fontos! Ünnepeljük együtt a sokszínűségben rejlő értékeket, az egyén szabadságát és az összefogás erejét! Mutassuk meg szeptember 18-án, hogy bárhol szabadok lehetünk!

A Pécs Pride 2021. egy Emberi Jogi Demonstráció és egy Ünnep egyaránt. Demonstrálunk az egyenlő jogokért, melyek minden Embert megilletnek és ünnepeljük azt, hogy a jelenlegi helyzetben is bátrak vagyunk és önazonosak merünk lenni!

A szervezők az alábbi posztot tették közzé, itt minden fontos tudnivaló megtalálható: 

 

A programról: 

Tehát a menet 16 órakor indul a Kossuth térről, innen sétálnak a Király utca keleti végéhez, majd onnan a sétálóutcán át a Széchenyi térre, majd a Janus Pannonius utcán keresztül a Szent István térre. A menet tervezett érkezése 17.30, ezt követően beszédek fognak elhangzani egészen este 8-ig, majd jön a Pride záróbulija, a Pezsgőházban, este 9 órás kezdettel. 

Kiállás a Pride mellett 

A héten egyébként közleményben áll ki az LMBTQI+ emberek jogai mellett két tucat pécsi civil közösség, írta meg a Pécsma. Az aláírók között civil szervezetek, népszerű vendéglátó helyek, illetve a 30Y zenekar neve is feltűnik, s ugyan a szövegben konkrétan nem szerepel, a támogatás nyilvánvalóan a Pride-nak szól. Pálné dr. Kovács Ilona pécsi akadémikus, egyetemi oktató beszédet mond a rendezvényen, de közösségi oldalán számos ismert pécsi jelezte, részt vesz a Pride-on. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

Szerző: Pécsi STOP 

Címlapkép: Illusztráció, Freepik