Felvonulásról, gyávaságról, józanságról

2021. szeptember 10. 16:24 2021. szept. 10. 16:24

Jobból-balról-középről lövik a pécsi városvezetést, amiért kikérte a pécsiek véleményét a készülődő pride-ról, és ahhoz tartja magát. „Miért nem tiltják be?” – ordítja az egyik tábor. „Miért nem vonulnak fel?” – kesereg a másik. „Micsoda gyávaság!” – háborog mind a kettő. Csak a józanság, az hiányzik majdnem mindenhonnan.

A melegek és transzneműek iránt érzékenyítő pécsi felvonulást szeptember 18-án meg fogják tartani. A civil szervezők bejelentették, a Belügyminisztérium alá tartozó rendőrség engedélyezte. Pont. Keresztbe fekhet a menetnek a polgármester, vattacukorba tekerheti aztán felgyújthatja magát a város főterén a Kővári, a felvonulást megtartják. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!     

Ez nem kérdés. A kérdés nem ez.

El lehetne merülni abban, hogy ki hány réteget rakott rá a pécsi eseményre. Abban is, hogy mennyi minden nem lesz a felvonulás, mint ami a fővárosi volt. Ezek viszont a rendezvény, a pécsi szempontjából majdnem teljesen irrelevánsak. Adott egy program, ami, ha törik, ha szakad, a városvezetéstől és az önkormányzattól teljesen függetlenül mindenképpen megvalósul. A kérdés ma az: mit lehet ezzel kezdeni egy olyan városban, mint Pécs.

Ez is érdekelhet: 

A városvezetés, vagy akkor szűkítsük le, a polgármester egy korábbi ígéretéhez híven megbízott egy közvéleménykutató céget: mégis, az istenadta nép ebben a csodás, napsütötte városban mi a vihart is gondol a rendezvényről, és a politika hozzá való viszonyulásáról.

Már ezen sokan kiakadtak. A kiakadók egy részének halvány fogalmas sincs arról, hogy a szociólógia egy tudomány, a közvéleménykutatás egy szakma, és egy ilyen ezer fős mintából, amit most Pécsett vettek, országgyűlési választások eredményét megmondják előre centiméter pontossággal. A kiakadók egy másik része ezt még tudhatja is, de akkor is, hát itt kérem karakán kiállás kell, nem kérdezősködés.

Pedig a szegény pécsi embert már sok mindenről megkérdezték. Hogy örül-e annak, hogy a belvárosban a hányásukban ébredő vizeletszagú hajléktalanok hemperegjenek a székletükben, vagy ezt inkább csinálják a jövőben Kertvárosban. Vagy hogy a jelentős százalékban háttérgyurcsányszálat tartalmazó Soros mindenkit meghágó migránshordákkal árassza-e el ezt a szittya szűzek könnye áztatta keserves földet, vagy jöhet inkább még egy kis infláció meg kastélylopás. Na de megkérdezni, hogy egy ilyen, a politika által szándékosan felhergelt közegben mit gondolnak a pécsiek az első ilyen vidéki felvonulásról, na az már a hiúságok hiúsága, az olyan felesleges, mint BMW-be az indexkar, vagy az országnak a vadászkiállítás.

És hát a pécsieknek még véleménye is volt, ráadásul. Ez végképp felháborító, kérem, mert hát egy részük nem azt gondolja, amit én, hanem mást. És itt el is szakadt a cérna. Aljas, előre megfontolt hergelési szándékból, merő butaságból, előítéletből, vélt politikai megfontolásból, „majd én azt tudom” attitűdből kifolyólag, de gyakorlatilag mindegyik oldal megmondója nekiesett a városvezetésnek, nyilván intelligenciájának és vérmérsékletének megfelelően.

A magát nemzetinek nevező oldal a felvonulás azonnali betiltását követeli, de nem a belügyi tárcánál, ahol engedélyezték, hanem a városnál, amelyik nem tud vele mit tenni. Tudják ezt, de hát a kolompot rázni kell, attól lesz hangos. A demokratikus oldal szerint pedig alapvetés lenne kiállni a felvonuláson, mert hát a fővárosban is ez történt. Egyvalamiben viszont mindkét oldal hangosabb elemei egyetértenek: megkérdezni a pécsieket, és a véleményükhöz tartani magukat olyan gyávaság, hogy olyat az újságírók elől menekülő Kósalali óta nem látott Európa.

A városvezetés meg áll a két tűz között a golyózáporban. Nem kétséges, pontosan tudták, hogy ez lesz. Hiába nincs közük sem a szervező civilekhez, sem az engedélyező hatóságokhoz, egy pillanatig nem volt kérdés, hogy a hörgés, a szándékolt provokáció a jobbos lapoktól úgyanúgy betalál majd, mind az értetlenkedés a felvonulást pártolók részéről. Egy aljas, gonosz és kikerülhetetlen politikai csapda volt az egész.

Ne hagyd ki! Novák Katalint meghívták az első pécsi Pride-ra

Lehetett volna kacsingatni az ellenzők felé, vagy beállni a pártolók sorába. Ehelyett a város vezetői megkérdezték, és még meg is hallgatták a pécsieket, aztán besétáltak az össztűzbe. Beleálltak egy olyan döntésbe, amire sok mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy népszerűség hajhászás. Ez egy politikailag nagyon is kockázatos kiállás a csendes pécsi többség véleménye mellett.

Egy olyan város vezetőinek a döntése volt ez, ami azért megért már egy ilyen rendezvénynél jóval nagyobb viharokat is a sok száz év alatt. Aztán, amikor az éppen aktuális vihar elvonult, a keresztény nagypapi megint nagyot köszönt a zsidó szomszédnak, a sváb legény megint udvarolt a szerb lánykának, és Pécs utcáira visszatért a hamisítatlan, messze földön híres mediterrán derű.

Be lehet ezt állítani gyávaságnak is, szándékosan, vagy egyszerű meggyőződésből, kifacsarva mindent ebben a politikától megrészegített közegben. Vagy esetleg mondhatjuk rá azt, hogy józanság. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!     

Szerző: A.Pécsi.Proli

Címlapkép: Illusztráció, Pexels