Kiradírozták a volt fideszes városvezetés civileket támadó határozatát

2019. november 14. 10:36 2019. nov. 14. 10:36

Visszavonta a pécsi közgyűlés azt a határozatot, melyet 2017 novemberében fogadott el az előző, fideszes városvezetés, a kormányzati Soros-bérencező kurzusnak megfelelően megbélyegezve, gyakorlatilag a nép ellenségének kiáltva ki a pécsi Emberség Erejével Alapítványt.

Az előterjesztésről való szavazás előtt néhány perces sajtótájékoztatót tartott Péterffy Attila polgármester, Bognár Szilvia alpolgármester és Nyirati András, az Emberség Erejével Alapítvány vezetője. 

- Napra pontosan 23 hónappal ezelőtt a pécsi közgyűlés egy olyan határozatot hozott, ami gyűlöletkeltésen alapul. Ezt szeretnénk ma jóvátenni, mert mi nemet mondunk a gyűlöletkeltésre, emberarcúvá próbáljuk tenni városunkat - fogalmazott Bognár Szilvia.

Nyirati András üdvözölte az új városvezetés lépését. Mint mondta, megkönnyebbülés, hogy szavaznak hazugságokra épült nyilatkozat visszavonásáról, köszönik, hogy egy olyan képviselőtestület állt fel, melynek fontos, hogy ezt kijavítsák. Megköszönte a pécsiek támogatását is, mint mondta, azért tudták végezni a munkájukat az elmúlt időszakban, mert a pécsiek mellettük voltak. Elmondta, két év alatt 37 pécsi közösséget támogattak 61 millió forinttal az Erősödő Civil Közösségek programban. Nyirati bízik benne, hogy elindul egy párbeszéd az önkormányzat és a civil szervezetek között.

- Gazdasági fókusszal működünk ugyan, az Emberség Erejével Alapítvány ügyét azonban elő kellett venni - ezt már Péterffy Attila mondta, szimbolikus jelentőségűnek nevezve azt, hogy most szavaznak erről. Mint mondta, a száraz számok mellett fontos azon ügyekkel foglalkozni, mely a pécsiség érzését befolyásolja. Hozzátette, számítanak a civil közösségek együttműködésére.

A civileket megbélyegző határozatot visszavonó előterjesztést 20 igen és két tartózkodás mellett elfogadták.

 

"Köszönjük, Pécs!"

- Nagyra értékeljük az új pécsi önkormányzat közgyűlésének mai döntését, amivel hatályon kívül helyezte azt a nyilatkozatot, amivel két éve példátlan támadást intéztek alapítványunk ellen - írta Facebook-oldalán az Emberség Erejével Alapítvány, miután a városvezetés megszavazta az előterjesztést.

Ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a Kúriához szeptemberben a TASZ segítségével benyújtott felülvizsgálati kérelmük fenntartását továbbra is szükségesnek tartják, mivel olyan elvi kérdésekben is döntést kértek, amelyek jogfejlesztő hatásúak lehetnek, és kihathatnak a további ítélkezési magatartásra is.

A közlemény szerint a Kúria döntése elősegítheti a más városokban született hasonló nyilatkozatok visszavonását, normalizálódhat a civilekkel az önkormányzatok kapcsolata.

"Alapítványunk munkásságát 13 éves működésén túl a politikai támadásokat kiváltó Erősödő Civil Közösségek eddigi két éve is alátámasztja. A civil fejlesztési program keretében eddig mintegy 200 millió forint támogatásban részesült több mint száz civil közösség a régióban.

Az ECK támogatási programban a visszavont nyilatkozat két évvel ezelőtti elfogadása óta csak Pécsről 37 civil szervezet (közülük 8-nak mindkét évben) programjának megvalósulását segítettük elő több mint 61 és fél millió forint támogatással. Ezt a tényt különösen fontossá teszi, hogy ebben az időszakban nem volt számottevő anyagi támogatása a pécsi civileknek az önkormányzat részéről"

- áll a posztban, ahol arra is felhívják a figyelmet, hogy a jövő évi támogatásra november 18-án hétfő délig várják a pécsi civilek pályázatait.

Forrás: Pécsi STOP