Visszavonná az önkormányzat az előző fideszes vezetés civileket megbélyegző határozatát

2019. november 9. 13:12 2019. nov. 9. 13:12

A november közepi pécsi közgyűlés egyik előterjesztése szerint az új, ellenzéki többségű városvezetés visszavonná azt a határozatot, amelyet az Emberség Erejével Alapítvány ellen hozott még 2017 végén az akkor még fideszes többségű közgyűlés. 

November 14-én, csütörtökön tartja első rendes ülését az új, ellenzéki többségű pécsi közgyűlés. Az egyik előterjesztés a fideszes múlt egyik határozatának eltörlését célozza, amellyel az akkor még kormánypárti többséggel bíró közgyűlés - az ellenzékiek tiltakozása ellenére - megbélyegezte a pécsi Emberség Erejével Alapítványt, mivel az a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítvány civileket segítő forrásait koordinálta régiós szinten. A helyi Fidesz pedig az 50-es éveket idéző módon ment neki a helyi alapítványnak 2017. decemberében.

A Bognár Szilvia alpolgármester által szignózott előterjesztésben a következő szerepel:

"2017. december 14-e a fideszes városvezetés és a Közgyűlés működésének szomorú napja volt, amikor egy politikai hipotézisekre, valótlanságokra és álhírekre épülő nyilatkozattal megkísérelték ellehetetleníteni civil szervezetek, többek között a pécsi Emberség Erejével Alapítvány működését.

Ebben a kiáltványban felkérték a pécsi polgárokat, vállalkozásokat és szervezeteket, hogy ne adjanak helyet az évtizedes múltra visszatekintő szervezetnek, amely egyébként nem politikai (kiemelés az eredetiben - a szerk.), hanem oktatási, kulturális, egészségügyi, szociális és közösségfejlesztő tevékenységet támogat, jelentős feladatokat átvállalva az állami és önkormányzati intézményektől. "

A dokumentumban az is szerepel, hogy a mostani városvezetés nem ad teret a gyűlöletkeltésnek, ezért a november 14-ei közgyűlésén szeretnék ezt a korábbi határozatot visszavonni, ezzel megszüntetve "a választópolgárokat lekezelő, megzsaroló önkényt." Az előterjesztés szerint a határozat visszavonásával egyúttal az önkormányzat a köszönetét és tiszteletét fejezné ki a pécsi polgárok boldogulásáért dolgozó civil szervezetek felé. 

Az előterjesztés kapcsán a Pécsi STOP megkereste az Emberség Erejével Alapítványt is, mivel ők anno pert indítottak az őket megbélyegző határozat miatt az önkormányzat, Páva Zsolt akkori polgármester és Hoppál Péter országgyűlési képviselő ellen. 

Az ügyben végül másodfokon idén májusban megbüntették a pécsi önkormányzatot és hivatalos közlemény kiadására kötelezték, azonban Páva Zsolt és Hoppál Péter alperesek felelősségét nem állapította meg a bírói tanács, és korábbi nyilatkozat visszavonására sem kötelezte az önkormányzatot. Ezt az alapítvány morálisan elfogadhatatlannak nevezte és idén szeptemberben a Kúriához fordultak

A Pécsi STOP az alapítványtól arról érdeklődött, hogy a mostani előterjesztés, illetve annak várható megszavazása miként befolyásolhatja a Kúriánál lévő ügyüket. Az alapítvány egyelőre későbbre ígért tájékoztatást, amint ez megtörtént, újra jelentkezünk.

Forrás: Pécsi STOP