Kisiklott mozdony miatt hétvégén pótlóbusz jár Kelenföld és Százhalombatta közt

2019. július 12. 15:48

Péntek késő estétől várhatóan vasárnap délelőtt 10 óráig teljesen leállítja a MÁV a vonatközlekedést Kelenföld és Százhalombatta között, ugyanis csak így tudják újra a sínekre helyezni a hétfőn Érdnél kisiklott mozdonyt. A pécsi vonalat érinti a probléma, az Intercity-vonatok Százhalombattáig járnak, onnan Kelenföldig pótlóbusz viszi az utasokat.

A MÁV közleménye szerint péntek este 22 órakor kezdik annak a mozdonynak a visszaemelését és elszállítását, amely hétfőn délután Érden az első vágányról engedély nélkül elindult, a csonkavágány végén az ütközőbakot kiütötte, majd kisiklott.

"A mozdony a vonatközlekedésben nem okozott gondot, azonban a visszaemelés és elszállítás idejére le kell állítani a vonatforgalmat. Emiatt Kelenföld és Százhalombatta között pótlóbuszok szállítják az utasokat a műszaki mentés végéig, várhatóan 14-én, vasárnap 10 óráig. A 7-es számú főút érintett szakaszát is le kell zárni."

null

null

A közlemény szerint "a mozdony visszaemelését, elszállítását előzetesen egyeztette a műszaki mentést végző MÁV a projekt beruházójával, az érintett szakaszon zajló pályafelújítást irányító NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-vel, a pályaépítés kivitelezőjével, továbbá a Train Hungary vasútvállalattal, a mozdony tulajdonosával és az érdi önkormányzattal.

A 126 tonnás mozdony visszaemelését csak a felsővezeték kikapcsolásával, eltávolításával, továbbá a daruzás miatt a vágányok lezárásával tudják elvégezni a szakemberek, ezért Kelenföld és Százhalombatta között szünetel a vonatközlekedés."

A lezárt szakaszon, Kelenföld és Százhalombatta között pótlóbuszok szállítják az utasokat.

Fontos információk:

 • A várhatóan 36 órás lezárás idején az S40-es és S42-es személyvonatok, valamint a pécsi, kaposvári, gyékényesi InterCity vonatok Százhalombattáról indulnak, illetve odáig közlekednek.
 • A pécsi InterCity vonatok a Keleti pályaudvar és Kelenföld közötti szakaszon nem közlekednek. Az utasok Kelenföld és a Keleti között felár megfizetése nélkül is igénybe vehetik a vonatokat akkor, ha a vágányzárban érintett vonattal vagy azon a vonalszakaszon kíván utazni.
 • A pusztaszabolcsi és a dunaújvárosi személyvonatok helyett Déli pályaudvar és Kelenföld között nem közlekednek pótlóbuszok, az utasok Déli és Kelenföld között közlekedő vonatokon felár megfizetése nélkül is utazhatnak.
 • A Kelenföld és Érd alsó között közlekedő G43-as vonatok is igénybe vehetők utazásra, Érd alsón csatlakozás biztosított a személyszállító buszokra.
 • Az EX839-es és EX838-as számú Gemenc Expresszvonatok Székesfehérvárig, illetve Székesfehérvárról közlekednek, az utasok a székesfehérvári (30a) vonal vonataival tudnak utazni.
 • A vágányzár miatt azon utasok, akik vágányzár miatt az utazásukról lemondanak, a megváltott menetjegyeket kezelési költség levonása nélkül téríttethetik vissza.
 • Az az utas, aki a vágányzárban érintett vonatra a Keleti pályaudvarig vagy a Keletitől szóló felárral (IC pótjeggyel, IC pót- és helyjeggyel vagy helyjeggyel) rendelkezik – alternatív eljutási lehetőségként – a felárat a BKK M4-es metró teljes viszonylatán, egyszeri utazásra a feláron feltüntetett kiindulási állomástól a célállomás irányában utazásra felhasználhatja.
 • A közúton közlekedők biztonsága érdekében 7-es számú főút, Érd, Velencei úti vasúti felüljáró alatti szakaszát is le kell zárni teljes szélességében a műszaki mentés idejére.
 • A korlátozások várhatóan július 14-én, vasárnap 10 óráig lesznek érvényben, de az időpont módosulhat a műszaki mentéstől függően.
 • A vonatpótló autóbuszok közlekedéséről:

  A pótlóbuszok egy része a két végállomás között megállás nélkül közlekedik, míg másik részük minden állomáson és megállóhelynél megáll.

  Címlapi kép: Facebook/Simó Károly érdi fideszes alpolgármester hivatalos oldala

  Forrás: Pécsi STOP/MÁV