Közel hárommillióba került az eltüntetett PÉCS-felirat az előző önkormányzatnak

2019. október 28. 10:28 2019. okt. 28. 10:28

Még az önkormányzati választás előtt szűk két héttel avatta fel Páva Zsolt akkori polgármester a Kossuth téren azt a PÉCS-feliratot, melyet órákkal később el is szállítottak onnan balesetveszélyre hivatkozva. Most kiderült, közel hárommillió forintba került a felirat.

Mint ismert, szeptember 26-án avatta fel az akkor még aktív polgármester Páva Zsolt a pécsi Kossuth téren a PÉCS-szelfipontot, amely azonban másnapra szőrén-szálán eltűnt. 

Páva Zsolt avatta fel a szelfipontot - Fotó: MTI/Sóki Tamás
A híres szelfipont - Fotó: MTI/Sóki Tamás

A Szabad Pécs nyomán mi is beszámoltunk a rejtélyes esetről, és még aznap, szeptember 27-én közérdekű adatigénylést küldtünk az akkor még a fideszes többség által vezetett önkormányzatnak, hogy mennyibe is került a felirat, ki fogja javítani és miből, és hogy miért is kellett elszállítani a helyéről.

Szeptember 29-én aztán az önkormányzat az RTL Klub megkeresésére azt nyilatkozta, hogy balesetveszély miatt vitték el a helyszínről a feliratot, és azt is hozzátették, hogy a betűk a térburkolatba erősítve kerülnek vissza a helyükre.

A felirat hűlt helye az avatást követő másnap reggel - Fotó: Szabad Pécs

Mivel közben az önkormányzati választáson az ellenzék Pécsen fölényes győzelmet aratott, így a közérdekű adatigénylésre adandó válasz jó pár nappal megcsúszott az ex-lex állapotban (régi testület mandátuma lejárt, az új testület még nem tette le az esküt, viszont lezajlott a régi és az új polgármester közti átadás-átvétel) leledző városházától, de végül befutott.

Adatigénylésünk nyomán kiderült, hogy az akkor még fideszes többségű önkormányzatnak a felirat 2 773 680 forintjába került, amit saját költségvetési forrásból álltak. A feliratot a Habbetű Hungary Kft. készítette, és hogy miért is kellett elszállítani, arra ezt a választ kaptuk:

"A felirat a nem rendeltetésszerű használata (a betűk tetején csoportosan ugráltak) miatt került másnap elszállításra.

Visszaállítására a végleges rögzítési pontok elkészítését követően kerülhet sor."

Ám ez már nem kerül plusz pénzébe az időközben ellenzéki vezetésűvé lett önkormányzatnak, mert a biztonságossá tételt a készítő cég végzi a fentebb már bemutatott összeg terhére.

Forrás: Pécsi STOP