Régi és új hazugságok - Páva fejedelem hintelmei

2019. október 25. 09:20 2019. okt. 25. 09:20

Szívhez szóló közleményt adott ki csütörtökön Páva Zsolt leköszönő pécsi polgármester. Voltak benne gyönyörű gondolatok arról, hogy szerinte mit is kellene folytatnia Péterffy Attilának, meg számok, amiknek a nagy részéről már eddig is tudtuk, hogy nem igazak. Meg olyan tények, adatok, amik nagyvonalúan kimaradtak a búcsúközleményből. Segítünk emlékezni.

Íme néhány mondat Páva Zsolt leköszönő pécsi polgármester átadás-átvételről közleménnyé szőtt gondolataiból – a teljes anyag természetesen megtalálható a kétségbeesett útkeresésben leledző városi propagandalapban:

„Az önkormányzat 2009-es mérlege 35 milliárdos hitelt és további 10 milliárdos céges adósságot mutatott. A beláthatatlan, tetemes hiányt a kormányzat partnerségével ledolgoztuk, a tavalyi évtől Pécs végre fejlődő pályára állt...”

„...utódom egy olyan alapot örökölt, amelyre bátran építkezhet a város a jövőben.”

„...az Önkormányzat kasszájában mintegy 7 milliárd forint áll a város rendelkezésére, mely részben kötelezettségvállalással terhelt.”

„Miközben terheinktől nagyrészt megszabadultunk, tíz év alatt több mint 150 milliárd forintos fejlesztés ment végbe Pécsett...”

„A magam részéről azt kívánom, az új városvezetők tudják és akarják folytatni Pécs fejlesztését, a város gazdaságának további fejlesztését és újabb munkahelyek létrehozását.”

Mi még emlékszünk a polémiára a 2009-es átadás-átvételt illetően. Tóth Bertalan, a várost Tasnádi Péter halála után irányító akkori szocialista alpolgármester számos alkalommal rámutatott, és erről dokumentumai is voltak: az önkormányzat számlaegyenlege 2009 májusában több mint 200 millió forintos pluszban volt, míg a fel nem használt hitel összege 11,1 milliárd forintot tett ki. A frakcióvezető szerint teljesen egyértelmű, hogy Páva Zsolt hazudott az akkori évértékelőn, amikor nagyjából ugyanazokat a számokat lobogtatta, mint a mostani közleményben.

Hogy Pécs új vezetése micsoda szilárd alapokat örökölt, arról elég egyetlen mondat:

a baranyai megyeszékhely az egyetlen magyar város, ami olyan szinten sodródott a tönk szélére, hogy a kormány az általa adott hitelért cserébe államkincstári biztost ültetett az önkormányzat nyakába.

Ennél biztosabb alap ahhoz, hogy a város garantáltan gúzsban táncoljon, amíg ettől a béklyótól nem szabadul, biztosan nincs. Azon meg, hogy az EP-választások előtt találtak majdnem 5 milliárd forintot a jól menő pécsi önkormányzat almáriumában, már akkor is csak röhögött mindenki. Azon, hogy a választás hetén még haveri civileknek söpörgették a padlást, már nem nagyon nevetett senki.

Most bezzeg 7 milliárd van a város kasszájában, „részben kötelezettségvállalással terhelt”. No de, tisztelt Páva Zsolt, ha már ekkora az őszinteség, és ilyen hangosan tetszett lobogtatni a cégek 2009-es hiteleit, hol vannak a mostani adatok? Miért nem tudhatta az elmúlt ciklusban senki, hogy mekkora a városi cégek adóssága? Miét most kell az új polgármesternek egyenként végigjárnia ezért a cégeket? Ez kérem nem egyenes beszéd, kicsit sem.

A másik nagy kedvencünk a toposzok közül a 150 milliárdos fejlesztés. Itt látható, ahogy FOLYAMATOSAN dől az uniós pénz Pécsre, sőt, bele Pécsbe, egyenesen, pörög a számláló, mint a veszedelem:

Ám egy kis bibi mégis csak volna itt. 150, vagy ahogy a számláló mutatja, 164 milliárd forint nagyon sok pénz. Mutatjuk:

150.000.000.000

Ennyi pénz azért meglátszana még egy akkora városon is, mint Pécs. Valahogy mégis eltelt majdnem két teljes ciklus, mire a Magasház lebontásán kívül legalább egy új állatkertet fel tudott mutatni a fideszes városvezetés.

Ha van türelme végigkattintgatni a térképen a fejlesztéseket, hamar kiderül, hogy nagyvonalúan beleszámolták az EKF gigaberuházásait, amihez Páva Zsoltnak annyi köze volt, hogy ollóval átvágta rajtuk a szalagokat. Itt találjuk, ahogy a volt polgármester is rámutatott, az egyetem és magáncégek fejlesztéseit is. Meg jó pár olyan sok százmilliós projektet, amik nem csak hogy nem valósultak meg soha, de már egészen nyilvánvaló, hogy nem is fognak.

Erősen kétlem, hogy a város új vezetése ezt az utat fogja bejárni az elkövetkező ciklusban.

 

Szerző: Barabás Béla

Forrás: Pécsi STOP