Közel 5 milliárdos veszteséget hozott össze tavaly Csányi mohácsi vágóhídja

2019. május 24. 13:22

A bevételek is elmaradtak a várttól 2018-ban a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó vágóhídnál.

A 24.hu cikke szerint nem ment túl jól a tavalyi éve a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó mohácsi vágóhídnak, ugyanis 4,8 milliárd forintos veszteséget termeltek. A bevételt 50 milliárd forintra tervezték az MCS Vágóhíd Zrt-nél, ám végül 3 milliárddal kevesebb jött be.

A vágóhidat 2017. áprilisában avatták fel, abban az évben a cikk szerint 32 milliárd forint bevétel mellett 948 millió forintos veszteségük volt. Ezzel és a tavalyi veszteséggel azonban az MCS Vágóhíd Zrt-nek elfogyott a saját tőkéje, a cég saját vagyona 2018 végén mínusz 700 millió forint volt, miközben a kötelezettségállomány elérte a 29 milliárd forintot.

A Mohács melletti létesítményt 21 milliárd forintból építették meg, a kormány 2,7 milliárd forintnyi állami támogatást adott hozzá a 24.hu cikke szerint. Az évi egymillió sertés levágására alkalmas vágóhíd elkészültével a Pick Zrt. szegedi és pécsi vágósora is megszűnt.

"Pókos Gergely, az MCS Vágóhíd Zrt. vezérigazgatója nemrég a Világgazdaságnak elsősorban az alacsony sertésárakkal magyarázta a 2018-as betlit. A sertéspestis tavaly áprilisban ütötte fel a fejét Magyarországon, az után nem tudtak a Távol-Keletre exportálni, más piacokkal próbálkoztak, ott azonban a tervezettnél csak lényegesen alacsonyabb áron tudták eladni a húst. Tájékoztatása szerint az idei évre 55 milliárd forintos árbevételt, és nulla körüli eredményt terveztek, nyereséget pedig 2020-tól várnak" - olvasható a cikkben.

Forrás: Pécsi STOP/24.hu