Közgyűlés: Péterffyék helyretették a várost többször csődbe juttató, szelektív emlékezetű fideszes képviselőket

2022. szeptember 20. 12:48 2022. szept. 20. 12:48

Ismét parázs szócsaták zajlanak a pécsi közgyűlés termében.

Ahogy azt megszokhattuk, sajnos nem konstruktív vitáról van szó. Az ellenzéki képviselők (Fidesz-KDNP, ÖPE) 2019 óta azt szajkózza, hogy nem is ők vitték csődbe a várost, vagyis nem úgy vitték csődbe, sőt ők plusszal adták át a város kasszáját a jelenlegi városvezetésnek.

Kapcsolódó: Közgyűlés: Nagyon kiakadt a pécsi Fidesz azon, hogy Hoppál Pétert kifigurázták a Prideon

Elsőként Csaba István (MSZP) ragadta meg a szót és próbálta meg helyre tenni a fideszes képviselők emlékezetét.

Csaba István (MSZP)

„Azért kértem szót, mert megütötte fülemet az, amit Barkóczi képviselő mondott, hogy mi eladósítottuk a várost. Én azt gondolom, hogy ezt tegyük tisztába főleg azért, mert nem csak most halljuk ezt, hanem többször a közzöségi médiában lehet erről olvasni, hogy a fideszes politikusok minket vádolnak ezzel, hogy eladósítottuk a várost. Én azt gondolom, hogy a tények magukért beszélnek, ezért visszamennék a múltba. 2014-ben a kormány átvállalta Pécs teljes adósságát, még Páva Zsolt is azt nyilatkozta, hogy tiszta lappal indulhatnak. Önöknek sikerült elérni azt a bravúrt, hogy 2014 és 2017 között, egy több mint 10 milliárd forintos adósságot felhalmoztak és csak azért nem ment csődbe a város, mert a kormány kölcsönt adott az önkormányzatnak. Szeretném megkérdezni, hogyha mi adósítottuk el a várost, akkor miért az előző városvezetés idején küldte az Államkincstár a városba a csődbiztosait.”

Mellár Tamás is felszólalt ezügyben. Aki emlékeztetett, hogy a költségvetésnek azért van 5 milliárdos hiánya, mivel a kormány több forrást is elvont az önkormányzattól. Felhívta a figyelmet arra, hogy a város eladósítását az előző városvezetés hozta össze, ezt bizonyítva felhozta a Hoppál-jelentést, amely dokumentumot ő is olvasott.

„2019-ben fekete-fehéren fogalmazódott meg, hogy 12 milliárdos hiánnyal küzd a város, annak ellenére, hogy 2014-ben nulláról indult ez a dolog” – áll a jelentésben.

Ezt kapta örökül a mostani városvezetés, hogy próbáljon meg valamit ezzel kezdeni – mondta Mellár Tamás.

Ruzsa Csaba alpolgármester elmondta, hogy készült arra, hogy az ellenzéki képviselők pofátlan hazugságokkal próbálják meg elterelni a szót, ezért előkészítette a kormányhatározatokat 2017-18-ból, amelyeket odaadta Barkóczi Csabának, ráadásul tételesen is aláhúzta neki a fontos dolgokat, mivel a „a képviselő úr nem tud olvasni” – mondta Ruzsa Csaba.

Péterffy Attila a fideszes és öpés képviselőknek azt mondta: 

Hogyan tudnak elszámolni azzal, vállaltan keresztényként, hogy nap mint nap belehazudnak a pécsiek arcába?